Isabel dos Santos. Foto: Por Nuno Coimbra - Obra do próprio, CC BY-SA 4.0, WikiMedia

“Portugal eksisterer som et vaskeri for korrupte penger”

Portugal eksisterer som et vaskeri for korrupte penger” sier antikorrupsjon-jeger Ana Gomes. Luanda Leaks skandalen, med Isabel dos Santos, røsker i grunnvollene til finansielle tilsynsmyndigheter i Portugal. João Paulo Batalha fra Transparency and Integrity (den portugisiske grenen av Transparency International) mener Bank of Portugal var åpenlyst medskyldig. Hvorfor gjorde ikke bankregulatorer i Portugal noe for å stoppe dette?

I ganske nær fortid, så ble den dyreste leiligheten i Porto solgt til en Hongkong – kineser. Leiligheten kostet 20 millioner euro, og betalingen ble overført fra en konto i Sveits. Finanças / Bank of Portugal ble umiddelbart interessert i denne transaksjonen, og siden Hongkong – kineseren ikke kunne redegjøre for hvor pengene kom fra, – så mistet han både leiligheten og pengene.
Hvorfor ble ikke Isabel dos Santos kontrollert på samme måte?

Har portugisiske Finanças / Bank of Portugal en selektiv utvelgelse av hvem de kontrollerer? Er noen merket som troverdig helt fra start til mål?

Den spanske banken Santander hadde utpekt Isabel dos Santos til en politisk utsatt person (PEP) – et begrep brukt av finansielle tilsynsmyndigheter for offentlige tjenestemenn og deres familiemedlemmer som kan være sårbare for bestikkelser eller korrupsjon” – tilbake i 2014, sier Quartz, mens to år tidligere var CitiBank blitt den første store institusjonen som begynte å droppe dos Santos tilknyttede virksomheter, etterfulgt av Barclays og Deutsche Bank. (Kilde portugalresident.com)

Så hvorfor gjorde ikke bankregulatorer i Portugal noenting?

Som en tidligere senior FBI-agent som ble satt til å sette opp byråets kleptokratiprogram fortalte den engelskspråklige forretningsnyhetsorganisasjonen Quartz Africa, “en av de beste måtene å hvitvaske penger på er å kjøpe banken”.

De to portugisiske bankene som dos Santos deleide (BIC, nå omdøpt til EuroBic – som kommer fra implosjonen av BPN – og BPI Banco Português do Investimento) ga minst tre viktige tjenester til henne og hennes medarbeidere,” skriver Quartz Africa.

Isabel dos Santos åpnet bankkontoer for offshore skall-selskaper slik at hun kunne kjøpe europeiske eiendommer. En annen med enorme og mistenkelige betalinger. Og begge fikk store lån … ”

Quartz Africa hevder å ha skissert sine funn til fem antikorrupsjon- og compliance-eksperter, som alle sa dos Santos ‘virksomhet “burde ha reist røde flagg for hvitvasking av penger eller interessekonflikter i disse bankenes etterlevelsesavdelinger”. Men det gjorde de ikke.

“Da kjente banker stakk av, viste BIC og BPI seg klare og villige til å samarbeide med dos Santos og mannen hennes.”

BPI, for eksempel, gikk med på å åpne en konto for et skallselskap på Isle of Man, “selv om det ikke hadde noen tilstedeværelse på Isle of Man”.

Michael Hershman, en av grunnleggerne av Transparency International og administrerende direktør for compliance-rådgivning i Fairfax-gruppen, sa: “Det er et veldig risikabelt forslag. Du kommer ikke til å finne mange etablerte banker som har sterke ‘kjenne dine kunderegler‘ som vil ta den slags risiko.”

Et år etter at kontoen ble åpnet, oppdaget Isle of Man-regulatorene en alarmerende utvikling. Ut av intet hadde 50 millioner dollar dukket opp på BPI-kontoen.

Etter hvert som historien går, er det uklart hva pengene ble brukt til – men BPI-kontoen ble brukt til å kjøpe minst én større europeisk eiendom: “en etasje i et luksuriøst bygg i sentrum av Monte Carlo, som kostet rundt $ 60 millioner dollar”.

De lekkede filene viser at BPI åpnet en konto for et Malta-basert holdingselskap som dos Santos kjøpte eiendommen gjennom. Firmaoppføringer viser at dos Santos lånte det selskapet rundt $ 60 millioner over flere transaksjoner (mellom 2012 og 2015) for å kjøpe eiendommen. Men det er uklart i dokumentene hvor hun opprinnelig hadde pengene fra, eller hvordan hun tjente dem.

Som Michael Hershman sa til Quartz, “BPI kommer til å måtte unngjelde for dette – jeg er veldig sjokkert og overrasket. Det er virkelig ingen unnskyldning for at de hjelper henne på denne måten … ”

Og som kritikere her hjemme (Portugal), er det ingen unnskyldning for bankregulatorer for ikke å ha plukket opp hva som foregikk i en portugisisk bank.

Det er ikke som om finansverdenen ikke var på vakt mot dos Santos.

Korrupsjonsjeger Ana Gomes har fortalt alle nyhetssteder at alt peker i retning av at Bank of Portugal, verdipapirmarkedsregulatorer CMVM, Riksadvokaten, skatteavdelingen, til og med rettslig og politisk makt, alle har “sett den andre veien” bare fordi det passet dem.

“Dette er så ille for vårt rykte,” fortalte hun TV-nyhetene til SIC lørdag. “Vi har portugisiske hver for seg, institusjoner, portugisiske selskaper, alle synlig for verden! Landet eksisterer som et vaskeri for korrupte penger. Portugal er medvirkende ved handling og unnlatelse, i en ordning som avledet ressurser som det angolanske folket sårt trengte ”- hvorav mange lever i fattigdom.

I Storbritannia gjennomførte BBCs Panorama-program mandag en skjemmende halvtimes eksponering med detaljer om hvordan dos Santos hadde “utnyttet landet sitt” og tjent milliarder i prosessen.

Mens Luanda Leaks nyheten gikk over hele kloden, begynte tidligere servicepartnere og ‘allierte’ å forlate skipet.

Regnskapsgiganten PwC (tidligere PricewaterhouseCoopers) kunngjorde at den avslutter alle kontrakter med selskaper kontrollert av Isabel dos Santos; Eurobic sa at de “avsluttet sitt kommersielle forhold til enheter kontrollert av Isabel dos Santos og mennesker nært knyttet til henne”, og Bank of Portugal holdt et ‘krisemøte’ mandag morgen for å evaluere situasjonen.

Det offentlige departementet sier at det har gått i gang med å “analysere Luanda Leaks”, og lovet å “utløse passende prosedyrer” og følge opp eventuelle forespørsler om internasjonalt rettssamarbeid, mens portugisiske selskaper utsatt for dos Santos – hovedsakelig energi-giganter Galp og Efacec og telekommunikasjonsselskapet NOS (en avlegger av Sonae) – holder på nerven.

Statens statssekretær for finans, Ricardo Félix Mourinho, snakket for regjeringen mandag, sa at den utøvende leder var “åpenbart klar over” avsløringene, men “avventer (resultatet av) undersøkelser med ro”.

Etter hvert som spørsmålene vedvarte, mens han prøvde ‘hvem visste hva og hvor lenge’, forsøkte sjef for diplomatiet Augusto Santos Silva å avbryte den økende spekulasjonen ved å antyde at regjeringen faktisk var “uavhengig av uavhengige regulatorer”.

Han sa til reporterne etter et møte i Brussel mandag: “I henhold til portugisisk lov er bankvirksomheten regulert av en myndighet kalt Bank of Portugal; aktiviteter knyttet til kapitalmarkedet reguleres av en enhet kalt den portugisiske verdipapirmarkedskommisjonen (CMVM). Dette er to regulatorer uavhengige av regjeringen, så regjeringen har ingen kommentarer.”

Santos Silvas kommentarer vil sannsynligvis ikke holde vann lenge. Tirsdag kveld kjørte det franske AFP-nyhetsbyrået med overskriften: “Portugal under press etter Angola graft scoop”.

Innholdet støtter påstanden fra Venstreblokk-koordinator Catarina Martins om at “plyndringen av det angolanske folket ble ledet av Isabel dos Santos og hennes familie med den portugisiske politiske og økonomiske eliten som medhjelpere”.

Den tidligere første-datteren kjent i Angola som “prinsessen” har i mellomtiden fordømt Luanda Leaks i intervjuer og via Twitter. Hun hevder det er en politisk motivert heksejakt drevet av den angolanske regjeringen som sprer falsk informasjon.

Artikkelen er oversatt fra Portugal Resident og lettere omskrevet for egen regning.

Hvorfor har denne saken generell interesse? – jo det kommer jeg tilbake til i en egen sak. Stikkord: Golden Visa.

Fra annen presse:
A Portuguese banker named by Angolan prosecutors as a suspect in a multimillion-dollar embezzlement probe involving Isabel dos Santos, Africa’s richest woman, has been found dead in Lisbon.

Alle våre Luanda Leaks artikler.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x