Guarda. Foto © Per Roar Pedersen

Kjøre bil til Portugal


Tekst og foto © Per Roar Pedersen


Joda, lang tur men går greit, med ferje Larvik/Hirtshals er det bare 3500 km til Faro, tre dager med bil og ca. 4,5 timer med fly, jaja, men så ser man jo mer på nært hold med bil da, som bilturist.

Min vei til Silves gikk raskt gjennom Danmark, Tyskland, Belgia, Frankrike og Spania. Valgte å kjøre inn i Portugal fra Salamanca, det vil si til Guarda i Portugal. Derfra en rolig og fin tur resten av veien på ypperlige veier med besøk i Portalegre og Castelo Branco. Flotte og severdige steder alle sammen.
Mange velger å kjøre lenger i Spania og kjøre inn i Portugal ved Badajoz, dette er å anbefale om man ønsker en kjedelig vei i et spansk slettelandskap uten særlig mye severdig å by på, forsøkte den ruta på tilbakeveien en gang og kommer ikke til å gjøre det igjen. Denne veien er 31 km kortere enn om man kjører inn i Portugal ved Guarda, og ber man om den korteste ruten på GPS’n blir det gjerne via Badajoz.
Når men legger ut på denne turen kan det være greit å ha noen kontanter med seg, eller kall det gjerne bompenger. Noen steder betaler man når man kjører inn på motorveien og andre steder får man en billett når man kjører inn på veien og betaler når man forlater den. Noen steder(Spania) tar de Kredittkort men har en øvre beløpsgrense som ikke holder når man har kjørt lenge på motorveien.  Portugal tar de gjerne bare kort fra Portugisiske banker.
En annen ting det kan være greit å vite er at de fleste bensinstasjoner på hele denne strekningen må man forhåndsbetale før man fyller tanken. Det kan da være lurt å legge merke til hvor mye det er plass til på tanken når den viser halv eller kvart tank slik at man får fylt helt opp, og at man har plass til det man har betalt for. En bensinstasjon hadde et eget opplegg som var veldig greit, man kjører inn på området og fyller opp, deretter kjører man bort til ei bu og betaler, før bommen går opp og man slipper ut. Et annet sted var det en felles ”minibank” man brukte kortet i og valgte pumpe der, det var vel det eneste stedet jeg kom borti hvor man kunne betale med kort slik vi er vant til, bortsett da for at det var en felles terminal for alle pumpene. I juli og august er det tett trafikk og om det er fri fart på Autobahn hjelper ikke det når det er tett i tett med biler, men stort sett går trafikken greit.
En ting det er verdt å merke seg er bruken av nødblinkeren, på motorveier kan man oppleve å se blinkende røde lys et stykke foran seg, dette er ofte bare en advarsel til de som kommer bak om at det er stopp, eller i alle fall at hastigheten har gått vesentlig ned på veien og ikke nødvendigvis en ulykke. Når du ser dette så ikke være redd for å slå på nødblinken selv, kommer bilen bak deg i 290 er det greit å advare den litt på forhånd.
Å kjøre rundt i Portugal er ganske greit, de har en litt lei tendens til å ligge litt nærme bak deg og blinklys anser mange som kun til unødvendig dekorasjon.

Stort sett er fartsgrensene 120 kmt på motorvei, men vær obs, det er ikke alltid GPS’n forteller deg riktig fartsgrense, min sa en gang 90 men det var 70. Fartsgrenser kan endres fort, og ikke alltid GPS’ene er til enhver tid oppdatert med alt. Men sørg for oppdatering før du reiser.

Motorvei

Litt om trafikk

Forslag til kjørerute, har valgt Hirtshals som startsted, regner med det er greiest for mange å ta ferja fra Larvik, og Faro som mål siden det er der flyet lander og er omtrent midt på algarvekysten og det er et eller annet sted her de fleste reiser. Man kan jo kombinere de forskjellig rutene for å få en rundtur.

Alt 1    via Braganca          3342km  = Portugal på langs
Klikk her

Alt 2       via Guarda          3335 Km
Klikk her

Alt 3       via Badajoz         3337 km
Klikk her

Alt 4       via Valencia        3460 km
Klikk her

Per Roar Pedersen

Få med deg de viktige nyhetene fra Portugal.
Meld deg på gratis nyhetsbrev – nederst på siden.

Vær med og støtt Mitt Portugal. Velg enkeltbeløp eller månedlig støtte:

Annonse
Spre budskapet
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •