Mosteiro de Alcobaça. Alle fotos © RoyGabrielsen.com

Mosteiro de Alcobaça – i serien klostere i Portugal

Last updated:

Mosteiro de Alcobaça, også kjent som Det kongelige klosteret Santa Maria de Alcobaça, ligger i sentrum av Portugal, litt sør for Tomar, som vi har besøkt tidligere.

Mosteiro de Alcobaça, er det er det første fullt gotiske verket som ble reist på portugisisk jord. Det ble startet i 1178 av munkene fra den cisterciensere orden . Det er klassifisert som et verdensarvsted av UNESCO og som et nasjonalt monument siden 1910, IPPAR . Den 7. juli i 2007, ble klosteret valgt som en av de syv underverker Portugal. I 1834 ble munkene tvunget til å forlate klosteret, etter vedtaket om å undertrykke alle religiøse ordre i Portugal, promulgert av Joaquim António de Aguiar, minister for kirkelige anliggender og rettferdighet for regjeringen for regensen av D. Pedro, Duque de Bragança.

De første kongelige gravene

Inne i kirken er gravene til kongene D. Afonso II (1185-1223; graven datert 1224) og D. Afonso III (1210-1279). Gravene ligger på begge sider av kapellet i São Bernardo (som inneholder representasjonen av hans død), i det sørlige transeptet. Foran disse gravene, i et siderom, er åtte andre graver plassert, hvorav D. Beatriz, kone til D. Afonso III, og tre av hans barn. En annen sarkofag tilhører D. Urraca, den første kona til D. Afonso II. Historien til de andre sarkofagene er ukjent, siden de nå er tomme etter at de ble forseglet igjen mellom 1996 og 2000. Sidebygningen, der disse sarkofagene for øyeblikket ligger, ble bygget etter skaden forårsaket av den store flommen 1774. Fra 1500-tallet ble sarkofager funnet i sørtraniseptet.

Klosteret

Den første klosteret og kirken sto muligens ferdig i 1240. Imidlertid har klostret trolig ha kollapset. Mellom 1308 og 1311 ble det erstattet av den fortsatt eksisterende kloster av Dom Dinis eller Kloster av stillhet, et navn på grunn av samtaleforbudet den gang på det stedet. Lengden rundt den er 203 m og høyden har en gjennomsnittlig høyde på 5 m. Etter ordre fra kong Manuel I (1469-1521), på begynnelsen av 1500-tallet, ble det lagt til en andre etasje, superklosteret. Tilgang til øverste etasje i klosteret er via en spiraltrapp på veggen, og kobler også kjøkkenet til soverommet.

Portugal’s Romeo og Juliet

Pedro I og Ines de Castro. Kjærligheten ble forbudt av faren til Pedro, og hun ble myrdet etter farens ordre. Etter å ha blitt kronet, drepte Pedro drapsmennene og sørget for at kroppen hennes for alltid skulle ligge nær ham i denne kirken

Ines’s drapsmenn ble drept på bestialsk vis, så Pedro ble senere kalt Pedro den grusomme.

Mer om klosteret finner du på Wikipedia.

×
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x