Foto © RoyGabrielsen.com

IMF advarer om boligboble i Portugal

Det internasjonale pengefondet (IMF) har advart om at det er tegn på at betydelig “ubalanse” er akkumulert i enkelte områder av eiendomsmarkedet i Portugal, – etter bekymringer som kom til uttrykk fra Bank of Portugal (BDP) i forrige måned, som sa at “i andre halvdel av 2017 var det tegn til noe overvaluering” i eiendomsprisene.

Nå er ikke Portugal det eneste landet som bekymrer IMF, – i Eurosonen. Ut over Portugal, er det f.eks. Luxembourg, noen tyske byer og Nederland hvor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel har ført til overprisede eiendommer.

IMF’s bekymring er den sterkt voksende private gjelden, med en potensiell økende rente, blir dette en potensiell bolig-sprekk. Økende rente befinner seg allerede i horisonten. Dette kan føre til sammenbrudd, og fallende boligpriser – og dermed trøbbel for lånetakerne.

IMF anbefaler Portugal å overvåke prisstigningen, samt passe på at det ikke blir enda høyere privat og offentlig gjeld. Både privat og offentlig gjeld er nå særdeles høy.

I desember sa Bank of Portugal at det ikke var noen foruroligende tegn på boligboble, men har nå tydeligvis ombestemt seg. «Det er nå tegn på overprising av boliger, og for høye prisantydninger fra eiendomsmeglerne» – ble det antydet i juni-rapporten.

Prisstigningen de siste årene har tiltrukket seg de som kjøper bolig for å ta en gevinst ved salg eller utleie. Og dette forsterker prisene, men også muligheten for en boble. Søken etter gevinst – som er bedre enn bankinnskudd – gir en trykkoker-effekt på boligprisene.

Den europeiske sentralbanken hadde planlagt at renten skulle begynne å stige etter sommeren 2019, men kan nå bli nødt til å utsette det til veksten i medlemslandene når ønsket mål på opp under 2 prosent. Hvis dette skjer – utsettelsen -, vil de som har investert i bolig i Portugal være «beskyttet» en stund til.

Kommentar gjerne dette nedenfor artikkelen.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x