Avokado
Avocado (''Persea americana'') - fruit on the tree photo : B.navez - Reunion island

Pesticidanalyse i bekker rundt Algarve avokadoplantasjer viser “50 ganger nivåer anbefalt av EU”

Laboratorietester tatt av vann i bekker rundt ekspanderende avokadoplantasjer i det vestlige Algarve har vist glyfosat-avlesninger – plantevernmidlet knyttet til kreftformer hos mennesker – 50 ganger større enn nivåene som er anbefalt av EU.

Dette er den uhyggelige nyheten som kommer fra borgergruppen Terra Saudável, som kom sammen for over to år siden midt i bekymringen for konsekvensene av spredning av avokado-plantasjer rundt landsbyen Barão de São João.

Siden den gangen har Terra Saudável forsøkt – forgjeves – å få det de kaller et ‘rundt bordet møte’ mellom alle involverte parter, “å prøve å komme med løsninger som ikke går ut over folks helse, vannet i deres borehull, luften de puster og landets bærekraft ”.

Overfor myndighetenes tilsynelatende apati mobiliserer nå gruppen.

Terra Saudável har engasjert en miljøadvokat, stiller opp med vedtekter og gir seg til nye slag. Hvorfor? De forklarer:

Vi har nådd det punktet hvor vi er omringet nå. Vi har to avokadoplantasjer med til sammen nesten 200 hektar og en golfbane på cirka 70 hektar som trekker vann fra bakken i dette området i en tid der nedbøren er lavere enn noen gang.

Brønner og elver rundt Barão tørker ut. Dette har aldri skjedd før.

For andre gang har vannprøver tatt fra en av plantasjene vist alarmerende høye glyfosat-nivåer. 50 ganger utover de anbefalte EU-retningslinjene nå!

Vi må prøve å tvinge operatørene til disse plantasjene til å sette i gang miljørapporter. De må slutte å forgifte jorda og vannet vårt – og så er det det alvorlige spørsmålet om vannforbruk. Avokadotrær kan kreve over 60 liter vann per dag. Dette området har nå over 50 000 trær plantet! Det er hinsides latterlig: implikasjonene er skremmende.

Med Lagos Council som fremdeles holder konferanser om ‘hvordan du kan spare vann‘, sier gruppen at det gjelder å avsløre paradokset, om ikke uregelmessighetene, som har tillatt et landlig område med ‘tørre frukthager’ (endemiske trær som kork, johannesbrød og oliven som ikke krever vanning) skal transformeres radikalt av vann-guzzling monocultures som allerede har kompromittert livene til lokale innbyggere og utvilsomt vil fortsette å gjøre det med mindre kontroller og balanse er på plass.

Det var Portugal Resident som hadde nyheten først.

Mer om Avokado på Wikipedia.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x