Tavira – tak og piper

Noe av det første man legger merke til i Tavira er den egenartede takkonstruksjonen.

Takene ble først bygget slik i det 16. århundre, og ble fremdeles laget på denne måten i det 18. århundre.

Disse takene kalles “Telhados de tesoura” (scissor roofs) eller “Telhados de tesouro” det samme ordet som “treasure” (skatter). Sett ovenfra kan de se ut som en åpen saks, og de ble brukt til oppbevaring av verdisaker.

Quatro Águas (four-sided roofs) er også et begrep. Ett tak mot hvert hav.
Vi er jo i sjøfarernes rike.

Mange tak til huset var et tegn på rikdom. Det var nemlig gjerne ett tak over hvert rom. Derfor kunne et hus ha både 3 og 4 mindre tak og størrelsen ble tilpasset etter rommenes størrelse.

Noen mener at denne tradisjonen muligens kommer fra Kina ettersom takene minner om kinesisk pagode, andre mener at det er en muslimsk tradisjon. Begge deler er sannsynlig.

Takene er bygget på et grunnlag av tre, deretter legges bambus tett i tett og på toppen taksten som gjerne kommer fra nabobyen Santa Catarina og er delvis håndlaget.

Takene har ofte en front som fungerer for å samle opp vann og hindre innsyn, og en takterrasse hvor man tørket frukt som f.eks. fiken, mandler etc.

Pipene (chaminés) pyntet med filigran og dekorert på utallige måter, er et av Algarves varemerker. De kan nesten se ut som mini-minareter. Den grunnleggende design er da også maurisk.
Den eldste er fra 1713 og eksisterer enda og dette var lenge etter maurerne hadde dratt. Tidligere sa man at jo større pipen var og jo vakrere dekorert, jo rikere var sannsynligvis eieren.

[showmap address=”Tavira, Portugal” marker=”1″ map=”ROADMAP” zoom=”12″ scroll=”1″ street=”1″ zoomcontrol=”1″ pan=”1″ mapcontrol=”1″ overview=”1″]

×