Smak av Algarve

Portugals vinindustri har utviklet seg enormt de siste årene, særlig pga unge dyktige vinmakere og nye metoder. Algarve har nok ikke mest prestisje når det gjelder vin, men er i vekst og Cliff Richards vingård er kanskje best kjent om enn nokså kommersiell. Flere seriøse produsenter satser heldigvis nå også i Algarve – med hell.

Portugal er verdens fremste produsent av sardiner og kork, og har en stor produksjon av olivenolje. Faktisk produserer Portugal noen av verdens beste olivenoljer, men de er dessverre ikke synlig i vårt land. Volumet er nærmere 50.000 tonn. Brasil er største kunde og verdens største konsument av olivenolje.
En artig opplysning er at ved turistanlegget Pedras del Rei ved Santa Luzia i utkanten av Tavira står det man mener er Portugals og kanskje til og med Europas eldste oliventre (mellom hus 46B og 48A).
Det er beviselig mer enn 2000 år gammelt.
Treet er av samme type som fønikerne tok med seg til Portugal fra Mesopotamia i det 7. århundre før Kristus.
Da det store damanlegget Alqueva i Alentejo nord for Algarve, ble bygget, reddet man mengder av oliventrær som var 1000-2000 år gamle. De ble flyttet til andre områder og er nå i beste velgående og bærer frukt.

EU ser ikke på Portugals produksjons- volum av sitrusfrukt som særlig stort sammenlignet med andre produsenter i dette området, som f.eks. Spania. Men likevel er produksjonen av appelsiner og sitroner sterkt økende i Algarve. Det jevne varme klimaet i dette området gjør appelsinene spesielt gode. Appelsinene brukt til vår Sunniva Flyt kommer fra Algarve.

Fiken, mandler, kastanjer og Johannes- brødtre (carob-bønner) er også viktige produkter. Carob ble avledet til ordet Carat – frøene har så jevn vekt at de ble brukt til å veie gull og diamanter i sin tid, én carat ble satt til 0,2 gram. I romertiden målte de gullmyntene til 24 carat frø, ca 4,5 gram. 24 carat betyr 100{8e6d7723e62ba6133e74320c846352f54b1d4b3c06f73724c2cce770f95d1ab2} rent gull. Carob brukes bl.a. som søtnings-stoff og i stedet for sjokolade til hunder. Det var fønikerne som bragte med seg denne planten hit. I Tavira ble takterrassene brukt til å tørke fiken og andre frukter.

Algarve er kjent for brennevinet Medronho som er en likør laget av frukt fra ”nasjonalskatten” jordbærtreet. Det er en veldig spesiell smak, og er best hvis den er godt lagret. Botanisk sett har det ikke noe med jordbær å gjøre, det hører til lyngfamilien. Frukten smaker ikke spesielt godt, men gjærer lett og egner seg godt til brennevin.
Timian og rosmarin vokser vilt i og rundt Tavira.

×