Tavira – salt

Det er i det østlige Algarve og våtmarksområdet Ria Formosa som strekker seg fra Faro til like øst for Tavira, samt Sapal do Castro Marim ved grenseelven Guadiana’s munning vi finner den store havsaltproduksjonen.

Rui Francisco Neves Dias i firmaet Rui Simeão er fra en familie som har utvunnet salt i Tavira i mange generasjoner. Han har de fleste saltmarkene vi ser utenfor Tavira, men det er nok ikke noe salt å se mens vi er der, da er det vakre våtmarksområdet rikt på fugleliv og ofte flamingoer.

Flor de Sal er det portugisiske navnet på Fleur de Sel. Det er saltkrystaller som flyter på toppen av vannet i de åpne saltbassengene. Saltet fremkommer ved fordamping ved hjelp av sol og vind i perioden mai/juni til sommeren er slutt. Saltet sankes for hånd ved hjelp av spesielle verktøy (ingen maskiner) som tar opp det tynne laget med salt som ligger på overflaten når vannet fordamper. Denne innhøstningsmetoden har vært benyttet i tusenvis av år, ja helt tilbake til fønikernes tid. De primitive treredskapene hos Rui Simeão har vært brukt i generasjoner.

Flor de Sal verdsettes for sine små korn og fine struktur samt for den fine smaken. Saltet er helt naturlig og ubearbeidet, uten tilsetnings- stoffer og rikt på mineraler fra Atlanterhavet, spesielt magnesium og kalsium.

Saltet samles inn manuelt 2 ganger daglig og blir lagt i gjennom- hullete kasser slik at vannet skal renne ut. Kassene plasseres ved saltbassengene for å soltørke. Deretter blir saltet lagret og pakket – det er hele prosessen, naturlig.

Det høstes også store mengder med salt til fiskeindustrien samt industrisalt. Dette er salt som krystalliseres på bunnen av de samme bassengene som Flor de Sal blir høstet. Det tradisjonelle saltet samles også inn manuelt med treredskaper hver annen uke, før det legges til tørk i hauger mellom bassengene.

Vi har spurt Rui om ikke fugleskitt er et problem, men da sier han at salt er desinfiserende så ingen fare … saltet er helt rent og lekkert. Og deilig er det!

×