Illustrasjon fra statista.com

Narkotika-avkriminalisering i Portugal, da og nå

Det har vært en del oppmerksomhet i Norge i 2019, da helseminister Høie var i Portugal for å se nærmere på den portugisiske modellen for avkriminalisering av narkotiske stoffer (til eget bruk). Bråket som fulgte gikk mye på at folk trodde dette var en legalisering, men det var det ikke.

I løpet av 1990-årene ble Portugal ødelagt av en narkotikakrise der 1% av befolkningen var avhengig av heroin, og frekvensen av HIV-infiserte steg til å bli den høysete innen EU.

Portugal’s radikale grep for å få slutt på blodbadet, skulle være et eksempel for andre land som håndterer lignende problemer, særlig USA der opioder har drept flere mennesker enn totalen av de amerikanske militære tapene i Vietnam, Irak og Afganistan til sammen. Dette endringen avkriminaliserte forbruket av alle medikamenter, og Portugal ble det første landet som gjorde det.

Politikerne så på statusen for å bruke eller eie medikamenter til personlig bruk for ulovlig. Overtredelser ble imidlertid endret fra å være kriminelle i sin natur som innebar fengsel som en mulig straff, til å være administrativ dersom beløpet som en var i besittelse av ikke var mer enn for ti dagers forsyning.

Nåle-utvekslingsprogrammer har også vært på plass siden 1993, og i dag kan alle stoffmisbrukere bytte sprøyter ved apotekskranker over hele Portugal. Medikamentell behandling ble også utvidet og forbedret med vellykkede resultater.

Det er vanskelig å finne historiske data som understreker alvorlighetsgraden av avhengighetsproblemet på slutten av 1990-tallet, men det finnes noen viktige tall som hjelper til med å vise hvor bemerkelsesverdig Portugals løsning har vært.

Den følgende infografien henter data fra flere kilder for å illustrere noen sentrale utviklingstrekk. Tilbake i 1999 opplevde Portugal 369 dødsfall i overdose, og i 2016 var antallet bare 30. Antallet nye HIV-diagnoser på grunn av injeksjon har falt fra 907 i 2000 til 18 i 2017. De nye lovene har også hatt betydning for fengsling av antall mennesker bak murene for narkotikalovbrudd som falt fra 3.863 i 1999 til 1.140 i 2017.

Kilde: statista.com

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x