Illustrasjonsfoto: Fra TV-reportasje om gruvene nord i Portugal. Fransk TV-stasjon.

Utforskning av wolfram i Minas da Borralha støttes og bestrides i Montalegre

Montalegre, Vila Real, 13. mars 2021 (Lusa)Utforskning av Wolfram kan gjenopptas i Minas da Borralha, Montalegre, gjennom et prosjekt av selskapet Minerália som lokalt anses som viktig for økonomisk aktivitet og som også blir bestridt av virkningene som kan komme til å irritere .

Landsbyen Minas da Borralha ble født og vokste med utnyttelse av wolfram, hvis historie begynte i 1902, kom til å mobilisere 2000 arbeidere og ble stengt i 1986.

Gruvedriften kan gjenopptas på den lokaliteten i sognet Salto, Montalegre kommune, distrikt Vila Real.

Selskapet Minerália – Minas, Geotecnia e Construções, Lda. Ba om signering av konsesjonskontrakten for utnyttelse av wolfram, tinn og molybden og har til hensikt å gjenbruke en del av området i Santa Helena-bruddet, en av flere som eksisterte i det gamle gruveområdet.

Ved siden av ‘stockwerk’, en enorm jernstruktur og et av eksemplene på forlatt arv, sa presidenten for Junta de Salto, Alberto Fernandes, til Lusa-byrået at det er et av de “siste utforskede stedene” i Minas da Borralha. .

“Det er her arbeidet er planlagt å begynne,” sa han.

Ordføreren argumenterte for at gjenopptakelsen av leting kan være “noe viktig for soknet, det kan skape noen arbeidsplasser, det kan utvikle handel og all økonomisk aktivitet rundt gruvene”.

“Nå håper vi at letingen ikke vil skape andre problemer, så som miljøet (…) Hvis det er med regler og sikkerhet, har vi ingenting imot det,” sa han.

Den tidligere gruvearbeideren, Mário Mendes, understreket viktigheten av jobbskaping, men sa at han ikke tror “at Borralha vil fungere som en gruve igjen”.

Lurdes Frutuoso, 68, ser med bekymring på utsikten foran huset og klager over mangelen på informasjon om gruveprosjektet.

“De ignorerte oss bare. Jeg har alltid bodd her med en gruve, men det var ikke en gruve som dette, ”sa han.

Lourdes frykter at “et krater” vil åpne seg ved døren hennes, der hun sier at “de vil sprenge 720 kilo dynamitt hver dag”.

“Jeg vil ha et jordskjelv hver dag hjemme hos meg. Huset mitt vil bli skadet, og da vil støy fra maskiner, dumpere, knusing, vasking, vi vet ikke hvor inert eller hvor vannet vil bli drenert ”, beklaget han.

Han sa at den første reaksjonen på nyhetene var til og med innhold, etter mistanke, fordi galleriene er oversvømmet, og nå er han imot det.

“Vi bodde veldig bra her, men vi følte ingenting, for det hele var under jorden. Nå vil det være i det fri, det vil være støv, støy, det vil være alt, ”understreket han.

Kelly Vieira, 33, klager også over mangel på informasjon. “Folk bor fortsatt her, men de glemmer det helt,” understreket han.

Denne beboeren sa at foreldrene investerte alle sparepengene sine der, og derfor sliter med å “beskytte eiendelene sine”.

“Så vidt vi ble informert om, vil disse eksplosjonene ødelegge dette, og hvordan skal vi bo her med støvet og lastebilene som går forbi?”, Spurte han.

Nei til gruvebevegelsen – Montalegre har distribuert brosjyrer til befolkningen, og ifølge Cristiana Barroso er prosjektet bekymringsfullt, fordi det vil være en “åpen gruve” på en dybde på “minst 200 meter”.

Denne aktivisten sa også at den nye “utforskningen vil være mer aggressiv enn den var”, siden den vil bli gjort “med maskiner, med eksplosiver av en annen dimensjon som også vil forårsake skade på en annen dimensjon”.

Cristiana Barroso husket at det er et verdenslandbruksarvområde og et biosfærereservat og advarte om konsekvensene i form av helse, tap av land og landbrukssubsidier, risiko for nedsenking og forurensning av elver og dammer.

Lederen for Minerália, Adriano Barros, sa skriftlig til byrået Lusa at selskapet forbereder et prosjekt som kan være “en viktig utviklingsvektor” og et “eksempel på at det er mulig å ha ansvarlig og bærekraftig gruvedrift.” .

Tjenestemannen forutsetter en investering mellom 10 og 12 millioner euro, opprettelse av rundt 50 direkte arbeidsplasser, sa at “naturen til enhver leting vil være i det fri” og gjorde et poeng med å understreke at det for øyeblikket i gruvedrift “Det er en spesiell forsiktighet med beskyttelse av lokalbefolkningen og miljøet ”med hensyn til for eksempel støv, støy, vannledninger og sikkerhet.

På grunn av de geologiske forholdene i utforskingsområdet, sa han at “det er forutsett den svært lave bruken av eksplosiver, og at” selv disse er av en helt annen art enn de som ble brukt historisk “.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x