Marcelo Rebelo de Sousa

Unntakstilstand trer i kraft mandag

Erklæringen fra republikkens president er mer begrenset enn i mars og gir ikke generell inneslutning, slik statsministeren ba om. Debatt og avstemning i forsamlingen for republikken finner sted klokken 16 fredag. Unntakstilstand trer i kraft mellom 9. og 23. november. Dette melder Publico og Lusa.

Presidentdekretet om unntakstilstanden “av begrenset omfang” og “stort sett forebyggende effekter”, slik  statsministeren ba om mandag, har allerede fått grønt lys av regjeringen og er sendt til forsamlingen for republikken, hvor den vil bli diskutert og godkjent på fredag, i et plenum som er planlagt til 16:00. Når den er godkjent, vil republikkens president avgi en erklæring til landet som forklarer avgjørelsen. Unntakstilstanden trer i kraft mandag og vil vare i 15 dager.

Det er opp til regjeringen å definere de nødvendige tiltakene, men de blir ikke så strenge som i våres. Heller ikke så strenge som statsminister Costa ville det skulle være.

De fire tiltakene som statsministeren ba om: “Muligheten for regjeringen å innføre begrensninger på bevegelse på bestemte steder til bestemte tider, spesielt i kommunene med størst risiko; bruk, om nødvendig og helst etter avtale, av helseinstitusjoner fra privat, sosial og samarbeidende sektor, med behørig kompensasjon; den mobilisering av arbeidere, samt Militæret og sikkerhetsstyrker, for å styrke helsemyndigheter i epidemiologiske og screening undersøkelser; og muligheten for å måle kroppstemperatur ved ikke-invasive midler, og pålegge tester på tilgang til visse tjenester og utstyr. ”

I begrunnelsesnotatet som ble sendt til parlamentet, skriver Marcelo Rebelo de Sousa at “utviklingen av pandemien covid-19, samt lærdom fra den, rettferdiggjør forbedrede garantier for rettssikkerhet for tiltak som er vedtatt eller skal vedtas av myndighetene som er ansvarlige for tilsvarende forebygging og respons, på områder som innkalling av menneskelige ressurser for screening, kontroll av folks helsetilstand, bevegelsesfrihet og bruk av private og sosiale eller samarbeidsressurser ”.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x