Aktivitet i Lisboa under Covid-19 pandemien. Foto © RoyGabrielsen.com

Trykk for å åpne Portugal igjen, fra 167 ‘personligheter’

Statsminister António Costa‘s bekreftelser om at landet må åpne for virksomhet igjen i mai (klikk her – PortugalResident.com) er nå støttet av ‘167 personligheter’ fra virksomheter innen næringsliv, turisme, kultur, helse og sport. Dette melder PortugalResident.com.

Konsensus er at økonomien rett og slett ikke kan vente lenger. 

Den mangfoldige gruppen – inkludert kapteiner i industrien, turistsjefer, hendelsesledere, leger, advokater, fagforeningsfolk, farmasøyter, musikere, kokker og til og med sykepleiere – har levert et felles brev til republikkens president, parlamentets leder og statsministeren statsråd, og understreker at det er “grunnleggende” for handlingsalternativer til en lockdown som etter deres mening er “blind og alvorlig påvirker økonomien”.

Foreslåtte tiltak inkluderer obligatorisk bruk av masker når folk tar opp daglige rutiner; en videreføring i sosial distansering (dvs. ved å bruke telearbeid der det er mulig), økt testing og den ganske mer lumske bruken av “nye teknologier for å kontrollere en ny bølge av infeksjoner” (mer av dette senere).

Dette sier gruppen: ”Vi tror ikke det er mulig å stoppe den økonomiske aktiviteten før det ikke er fare for smitte. Vår samfunnsmodell kan ikke støtte en så lang ventetid”.

Men risikoen for en ny bølge av infeksjoner på kort og mellomlang sikt betyr “ekstra forsiktighet” må tas “i tråd med ekspertuttalelse”.

Denne omsorgen er beskrevet av Diário de Notícias som obligatorisk bruk av ansiktsmasker av hele befolkningen (for å redusere overføring) og leveranser av personlig verneutstyr, eller PPE (hvis det er mangelvare) til familier og institusjoner i henhold til instruksjoner fra det portugisiske rådet of Medical Schools (CEMPA) og internasjonale enheter som American Centers for Disease Control and Prevention. 

Den overordnede meldingen er at “Portugal trenger å gå tilbake til en gjenoppfunnet normalitet så raskt som mulig” slik at økonomien kan “starte en akselerert utvinning”.

Mange av de foreslåtte måtene fremover har allerede blitt fulgt de siste dagene, både her og i utlandet. 

Gruppen krever for eksempel en utvidet utrulling av PPE til områder som ikke har å gjøre med Covid-19 pasienter – på grunnlag av at folk alltid vil falle gjennom nettet – tidlige diagnoser via mye mer robust testing og utbredt bruk av serologiske tester (for antistoffer).

Deres appell til maktens korridorer presser også på “bruk, under tilsyn av databeskyttelseskommisjonen, av informasjon levert av mobilnettoperatører for å identifisere borgere som kan bli utsatt for smittefare”.

Dette ligner på kontaktsporings-appen som nylig ble avduket i Storbritannia – og andre former for ‘sporing’ som asiatiske myndigheter har brukt siden de første ukene av det nye koronavirusutbruddet.

Som Forbes på nettet understreker, har “overraskende bekymringer blitt reist om personvern, ettersom appen ser ut til å spore mennesker og deres bevegelser i noen detaljer”.

Ikke desto mindre mener gruppen som presser på for å gjenåpne Portugal Portugal, mener “veldig strenge inneslutningstiltak” er nødvendig hvis dette landet skal gå fremover før økonomien imploderer.

Flere ideer inkluderer opprettelse av en struktur av laboratorier og ‘vaktdoktorer’ for å identifisere overføringen av viruset og flaggbehov for ytterligere investeringer “slik at vi er forberedt på alle scenarier”.

Gruppen understreker, “det er tusenvis av mennesker som nå unngår SNS helsetjeneste i frykt for potensiell smitte. Dette betyr at hyppigere, men like dødelige patologier ikke blir diagnostisert umiddelbart, noe som fører til en økning i sykelighet og dødelighet.

Statsminister Costa skal møte forskjellige eksperter i morgen (tirsdag) for å legge grunnlaget for en “retur til virksomheten i mai”. Den nøyaktige datoen forblir uklar, men alt peker på ‘før heller enn senere’.

Landets unntakstilstand utvides med ytterligere to ukers periode til 1. mai. 

Hvorvidt president Marcelo utvider dette ytterligere, vil avhenge veldig av råd fra eksperter mot det økende presset fra andre hold for å “få landet igjen på beina”.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x