Parlamentet i Lisboa. Foto © David Ionut / Shutterstock / NTB scanpix

Sosialdemokratene som kan få rent flertall

Søndag er det valg i Portugal, og det kan ende med rent flertall for Antonio Costa og Partido Socialista, skriver Aftenposten fredag. Det kan sosialdemokrater i resten av Europa misunne dem.

Prognosene sier at 38 prosent av velgerne vil ha Antonio Costa og Partido Socialista (PS). Det kan også ende med rent flertall.

Når Costa overtok, fridde han til den ytre venstre-siden, i stedet for å gå i koalisjon med det største partiet på høyre-siden.

Det pekes også på at Costa har hatt en god dose flaks, da forgjengerne var tvunget til å gjennomføre svært upopulære budsjettkutt, skatteøkninger og økonomiske reformer, for å få kontroll på den galopperende gjelden og vaklende banksektoren.

Da Costa tok over, var økonomien allerede på vei ut av krisen. I tillegg fikk landet nyte godt av en sterkt økende turist-boom. Og de siste årene har ledigheten falt fra 12,4 til 6,2 prosent.

Costa har i tillegg til litt flaks, hatt suksess med å gi folket tilbake troen på en god økonomi, og dermed øke forbruket.

Dessuten har Partido Socialista klart å senke prisen på kollektivtransporten i de store byene.

Portugal’s statsgjeld er fortsatt blant de største i Europa, og langt over det EU’s budsjettregler tillater. Og levestandarden er en av de laveste i Europa, etter at de ble passert av Estland og Litauen under eurokrisen.

×
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x