Portugal vil arrangere EM i håndball

Portugal ønsker igjen å arrangere et mesterskap i håndball. Til herrenes europamesterskap i 2026 har Portugal meldt interesse for å stå bak arrangementet, denne gang i samarbeid med de gode naboene i øst, Spania.

For 17 år siden, tilbake i 2003, arrangerte Portugal håndball-VM for herrer. I 2026, 23 år siden sist verdens beste håndballspillere var samlet i landet, vil Portugal igjen by håndball-eliten velkommen. Sammen med Spania har det portugisiske håndballforbundet sagt at de gjerne vil arrangere EM i 2026. Kanskje vi får se portugisere og spanjoler flokke til de store arenaene i hjemlandene om noen år. 

Før 1. november vil nasjonene som har meldt sin interesse for å arrangere mesterskap motta søknadsskjemaene, og innen 1. mai 2021 skal det europeiske håndballforbundet (EHF) ha alle søknader i hendene. Hvem som til slutt blir tildelt arrangementet avgjøres deretter på en EHF-konferanse i november 2021.

Ballidrett i Portugal forbindes ofte med Cristiano Ronaldo og fotballandslaget. Vi skal heller ikke mer enn fire år tilbake i tid for å finne sist gang Portugal vant en stor tittel i internasjonal fotball. Den gang vant Ronaldo og co europamesterskapet i Frankrike, til og med etter å ha slått hjemmenasjonen i finalen. 

Selv om portugisisk håndball ikke har de samme merittene å slå i bordet med, har håndballsporten på den sørvestlige delen av den iberiske halvøyen tatt enorme steg i løpet av de seneste årene, både på klubb- og landslagsnivå.

Sportsinteresserte nordmenn husker kanskje tilbake til europamesterskapet i januar, hvor vertskapet ble delt mellom Norge, Sverige og Østerrike. Her var Portugal i Norges innledende gruppe (spilt i Trondheim), og portugiserne overrasket ikke bare håndballpublikum og media, de spilte feiende flott håndball og var ikke langt unna å spille seg hele veien frem til semifinale. Det er ikke tvil om at de gjorde hjemlandet stolt. 

Med publikumsvennlige spillere som Rui Silva, André Gomes og Alfredo Quintana på laget samt, ikke minst, den meget eksentriske Paulo Pereira på trenerbenken fikk håndball-Europa for alvor øynene opp for portugisisk håndball. Det mest oppsiktsvekkende resultatet kom kanskje i den aller første kampen i mesterskapet. Der slo Portugal verdens nok beste håndballnasjon de seneste mange årene, Frankrike. 

Også på klubbnivå har portugisiske lag begynt å gjøre seg bemerket i løpet av de seneste sesongene. Særlig FC Porto har levert fremragende resultater på den internasjonale håndball-scenen. I forrige sesongs Champions League-turnering presterte Porto, ledet av svenske Magnus Andersson, å slå mastodonten Kiel foran 10 000 elleville supportere i den tyske havnebyen. Den avgjørende scoringen ble for øvrig satt inn av nevnte Rui Silva, men også målvakt Alfredo Quintana bød inn med en avgjørende redning like før slutt.

Også i hjemmekampen mot tyskerne var Porto tett på å levere en enorm overraskelse. Her var det bare en avgjørende scoring av vår egen Harald Reinkind sekunder før slutt som gjorde at Kiel unngikk ytterligere poengtap mot Porto. Kiel er en av favorittene til å vinne denne sesongs Champions League, og driver du med spill på nettet kan du få 5,50 i odds på tyskerne hos bet365. Det vil bli spennende å se hvem som drar på stortrommen og håver inn det største trofeet.

Om kun et par måneder løper et nytt håndball-mesterskap av stabelen. Denne gang er det VM i Egypt, og her er Portugal kvalifisert for første gang siden 2003. Kanskje tar Portugal nye steg mot verdenstoppen.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x