Oktoberrevolusjonen i Portugal

Mandag 5. oktober er det nasjonal ikke-religiøs fridag i Portugal (Dia da Implantação da República Portugal). Til minne om oktoberrevolusjonen 5. oktober 1910. Da falt monarkiet, og Portugal ble en republikk.

Fra Wikipedia:

Oktoberrevolusjonen i Portugal var et republikansk statskupp i Portugal den 5. oktober 1910. Kong Manuel II ble avsatt og Den første portugisiske republikk ble etablert.[1]

Før kuppet gikk statsminister João Franco av, og inn i eksil. Det ble avholdt et nytt valg, men faksjonalistme hindret dannelsen av en stabil regjering. Den 1. oktober 1910 førte et besøk av den brasilianske presidenten på tiden, Hermes da Fonseca til store republikanske demonstrasjoner. Den 3. oktober nektet hæren å slå ned mytteriet på portugisiske krigsskip som hadde ankret seg munningen av Tajo-elven, og tok heller opp posisjoner rundt Lisboa. Den 4. oktober begynte to av krigsskipene å bombardere det kongelige palasset, noe som tvang Manuel II og hans kongelige familie til å flykte til Storbritannia. Den 5. oktober ble en republikansk regjering organisert og innført, med forfatteren Teófilo Braga som president.

Involveringen av krigsskip i revolusjonen minnet mye om lignende involveringer i både oktoberrevolusjonen i Russland i 1917, og Det tyske monarkiets fall i 1918.

Cândido da Silva (uncertain) / Public domain
×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x