Kunngjøring vedrørende COVID-19 fra statsministeren etter ministerrådsmøte 25. november 2021

Kunngjøring vedrørende COVID-19 fra statsministeren etter ministerrådsmøte 25. november 2021 – Kilde: Safe Communities Portugal.

VIKTIGE PUNKTER

Portugal vil endres til en katastrofesituasjon med virkning 1. desember 2021

Obligatoriske masker i alle lukkede rom med mindre annet er angitt av DGS.

Det digitale sertifikatet blir obligatorisk i restauranter, turistbedrifter og lokale overnattingssteder, arrangementer med merkede plasser og treningssentre.

En obligatorisk negativ test (selv for vaksinerte) gjelder ved besøk på sykehjem; besøk til pasienter innlagt i helseinstitusjoner; oppmøte på store arrangementer uten merkede steder eller på improviserte arenaer og på idrettsarenaer, klubber og barer.

Den negative testen er også obligatorisk for alle flyvninger som ankommer Portugal, «uavhengig av passasjerens opprinnelse eller nasjonalitet».

Kontrollen på flyplassene skal styrkes med innleie, fra private sikkerhetsselskaper, av nødvendig personell.

Hver passasjer som går i land uten en test vil representere en bot på 20 tusen euro som skal betales av flyselskapet. På flyplasser vil det være en oppbevaringssone for alle som har blitt fraktet uten negativ test. Utgifter til overnatting og mat pålagt de som må forbli isolert fordi de har testet positivt ved innreise, dekkes av flyselskapene.

Testene som kreves for å komme inn i landet via flyplasser er PCR og antigen

Ministerrådet vedtok å utsette gjenåpningen av skolene etter juleferien: undervisningen starter først 10. januar.

Disse fem dagene mindre på skolene kompenseres ved å fjerne to dager fra karnevalsferien og tre dager fra påskeferien.

Også fra 2. til 9. januar blir fjernarbeid obligatorisk – og klubber vil være stengt.

KUNNGJØRINGEN

António Costa uttalte at, takket være innsatsen fra innbyggerne, er Portugal landet i Europa med høyest vaksinasjonsfrekvens. Aspekt som gjenspeiles i lavere antall dødsfall og sykehusinnleggelser.

Sammenligner man situasjonen i dag, med 3150 smittetilfeller, med situasjonen for ett år siden, er det langt færre personer på intensivavdelinger. “Vi er ærlig talt bedre enn for et år siden,” sier Costa. Konklusjonen vi må trekke er at vaksinasjon er verdt det.

Det første tiltaket er derfor å forsterke vaksinasjonsinnsatsen, gjennom boosterdosen hos kvalifiserte personer: over 65 år og med en andre dose i mer enn fem måneder; personer med resept på vaksinasjon og pasienter som er blitt friske etter sykdommen.

Julen vil være en tid med risiko, minnes António Costa.

«Det er på tide å ta i bruk nye tiltak», legger han til.

De første trinnene er generelle anbefalinger:

– Anbefales å ta selvtester, for eksempel før man blir med i familien

– Fjernarbeid anbefales, når det er mulig.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x