Kilde: Pixabay

En ny spennende sesong i Liga Portugal er i gang

Før denne sesongen startet, fikk den øverste fotballdivisjonen i Portugal sitt nye navn. Ligaen gikk fra å hete Primeira Liga, til å bli Liga Portugal. Uansett navn, kommer ligaen nok til å by på herlig spenning og underholdning for fotballfans rundt hele Portugal. Enda bedre blir nok stemningen av at fans endelig får lov til å komme tilbake på tribunene, etter at hele fjorårets sesong ble spilt uten fans på stadionene.

Topplagene kommer til å dominere igjen

Det er ingen tvil om at det er de dominante topplagene Benfica, Porto og Sporting som nok en gang kommer til å være lagene som hevder seg øverst på tabellen. På akkurat dette viset kan noen mene at portugisisk fotball er alt for forutsigbar ettersom det nesten alltid står mellom Benfica og Sporting om hvem som vinner ligaen. Det var derfor en liten befrielse når Sporting vant ligaen forrige sesong, men samtidig har Sporting alltid vært sett på som nummer 3 i Portugal, der de 3 beste lagene alltid har mye mer ressurser å bruke enn resten av ligaens lag.

Vi må tilbake til 2000/2001-sesongen for å finne sist gang et annet lag enn de 3 store vant ligaen, og den gang var det Boavista som endte på topp. Året etter løftet Sporting tittelen, men siden den gang har de 18 siste ligamesterskapene gått til enten Porto eller Benfica! Porto har vunnet 11 ligatitler dette årtusenet, mens Benfica står med 7 og Sporting med 2. I årets sesong er det Benfica som er nåværende favoritt hos bet365 tippe-resultater med 2.25 i odds på å vinne ligaen, mens Porto følger like bak med 2.37. Et spill på Sporting gir 3.50 i odds.    

Med norske øyne virker det kanskje litt rart at 2 eller 3 lag har såpass stor og kontinuerlig dominans i toppen av ligaen, og at fans av de mindre lagene aldri kan håpe på ligatitler. Men samtidig er det slik at de aller fleste portugisere som kommer fra steder der de mindre lagene i ligaen holder til, nesten alltid har ett ekstra favorittlag i form av enten Benfica eller Porto. Dermed heier man både på sitt lokale Liga Portugal-lag, og én av de to store gigantene.

Varierende prestasjoner i Champions League så langt 

Både Benfica, Porto og Sporting er alle med i gruppespillet i årets Champions League, og etter to runder er det ingen tvil om at Benfica har kommet best i gang av de tre portugisiske deltakerne. Benfica startet med uavgjort mot Dynamo Kiev, men fulgte deretter opp med en ekstremt imponerende 3-0-seier hjemme mot selveste Barcelona. Benfica har dermed lagt et godt grunnlag for å kjempe om andreplassen bak suverene Bayern Munchen.

Porto startet på sin side også med uavgjort, borte mot Atletico Madrid. Deretter var de vertskap for Liverpool, men den kampen endte med et forsmedelig 1-5-nederlag, og laget fikk mye tyn fra lokale medier etter ydmykelsen. På forhånd var Portos gruppe kalt «dødens grupp», så ingen forventer at Porto nødvendigvis skal klare å komme seg videre fra gruppen.

Sporting står med 0 poeng etter 2 kamper. I likhet med Porto ble også de ydmyket 1-5 på hjemmebane, men det var mot Ajax, et lag Sporting ikke burde vært såpass underlegne. 

Det er fortsatt 4 runder igjen av gruppespillet, så mye kan skje enda for de portugisiske representantene. 

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x