Da vikingene inntok den Iberiske halvøy! [Bok]

Da vikingene inntok den Iberiske halvøy!

At vikingene hadde et dårlig rykte og at de både plyndret og voldtok er velkjent og dokumentert. Men at tusener av vikinger invaderte og herjet Spania og deler av Middelhavet, er ikke fullt så kjent.

I boken «Blodige oppgjør – vikingene på den iberiske halvøy» tegner forfatter Vigdis L’Orsa et lite flatterende bilde av våre forgjengeres herjinger på halvøya som i dag består av Spania og Portugal.

Hun skildrer vikingenes røvertokter på den iberiske halvøy fra tidlig på 800-tallet og i de tre følgende århundrene på en spennende måte, hvor hun også har forsøkt å se vikinghistorien fra et iberisk perspektiv, og tar for seg landet vikingene møtte og hvilke konsekvenser deres herjinger fikk for historien og befolkningen.

Og for historieinteresserte lesere med sans for den norrøne historien er boken en liten gullgruve. For i boken gir forfatteren en nøktern og grei framstilling av våre forfedre og boken er fascinerende lesning om en historie som er lite kjent.

– Vikingene var først og fremst pirater, slavehandlere og voldsmenn og de angrep, robbet og voldtok, for deretter å stikke av i full fart med sine langskip som var overlegne hva fart og fremkommelighet angår, sier Vigdis L’Orsa til NTB.

Spanske kilder

Vigdis L’Orsa er ikke faghistoriker, men tidligere journalist og redaktør. De siste 11 årene har hun bodd i Spania, og det er i hovedsak spanske kilder hun har brukt for å kartlegge vikingenes «besøk» på den iberiske halvøy.

– Vikingene kom i tusentall og dro langt oppover de store elvene i de flatbunnede båtene sine. Der møtte de kulturfolk som ikke var forberedt på denne type angrep og de ble ett lett bytte for vikingene. Jeg har skrevet en bok som er lett å lese for folk flest, men som er solid fundamentert i et grundig kildemateriale, sier Vigdis L’Orsa.

Utgitt: 2009

Forlag: Kolofon

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x