São Martinho do Porto under Covid-19 pandemien. Foto © RoyGabrielsen.com

Covid-19: Tredje unntakstilstand startet i dag

Lisboa, 18. april 2020 (Lusa)Portugal startet klokken 00:00 i dag den tredje perioden av unntakstilstanden, med liten forskjell sammenlignet med forrige uke, men uten noe sperringer i Ovar kommune og med grenser for feiringen av den 1. mai.

Den nye perioden med unntakstilstand på grunn av covid-19-pandemien ble torsdag godkjent av parlamentet, som støttet en ny fornyelse som ble foreslått av republikkens president, Marcelo Rebelo de Sousa, som utvider unntakstilstanden til 2. mai.

På stortingssalen sa statsministeren at han håpet at dette var siste gang det var nødvendig å fornye unntakstilstanden, og at de neste 15 dagene “er avgjørende” for å forberede seg på neste fase av økonomisk gjenopplivning, men innrømmer at noen restriksjoner kan opprettholdes i løpet av det neste halvannet året, for å unngå å aktivere pandemien på nytt til en vaksine er tilgjengelig.

I en melding til landet på slutten av torsdag uttalte republikkens president at han ønsket at det var siste gang han signerte fornyelsen av unntakstilstanden og begrunnet utvidelsen med behovet for å gi regjeringen “tid og rom” til å definere kriterier for å gjenåpne samfunnet og økonomien, skape “tillit og sikkerhet” i portugiserne.

Presidentdekretet som utvider unntakstilstanden som begynte 19. mars til 2. mai, gir mulighet for en “gradvis, faset eller alternativ åpning av tjenester, selskaper eller kommersielle virksomheter”.

Torsdag pekte statsministeren på muligheten for at barnehagene skal gjenåpne og de offentlige administrasjonstjenestene for å gjenoppta ansikt til ansikt-tjeneste til innbyggerne, og garanterte en overflod av individuelt beskyttelsesmateriell på markedet.

I anledningen forsvarte den utøvende leder behovet for å begynne å definere prioriteringene for hva som skulle være tempoet når det gjelder å avlaste det eksisterende sosiale presset når det gjelder begrensninger i opplag og økonomisk aktivitet.

I denne sammenhengen sa han at regjeringen vil se på aktivitetene og selskapene som måtte stenge i løpet av denne perioden, på grunn av innføringen av unntakstilstand, nemlig handel eller restauranter. “Vi må starte med den lille nabolagshandelen, som samler færre mennesker, den som best tjener den lokale økonomien og den som best svarer til innbyggeres umiddelbare behov,” sa han for å understreke behovet for at denne prosessen skal gjøres forsiktig og gradvis.

Fredag, på en pressekonferanse, sa statsministeren og presidentskapet, Mariana Vieira da Silva, at reguleringen av den nye perioden med unntakstilstand gir liten forskjell sammenlignet med den forrige.

“Dette dekretet har få forskjeller sammenlignet med dekretet som ble godkjent for 15 dager siden. I tillegg til at det ikke har tiltak knyttet til påske, gir det også muligheten for å delta i aktiviteter knyttet til offisielle feiringer av 1. mai, gjennom observasjon av anbefalinger fra helsemyndigheter, nemlig når det gjelder sosial avstand og gjennom artikulasjon mellom sikkerhetsstyrkene og arbeidsmarkedets parter, “sa Mariana Vieira da Silva.

Det ble også kunngjort oppheving av sperringer i Ovar, som sluttet å operere ved midnatt, selv om “ved å anvende spesielle begrensninger”, som begrensninger i bevegelsesfrihet, forklarte ministeren for intern administrasjon, Eduardo Cabrita, i samme pressekonferanse.

Når det gjelder feiringen 1. mai sa Eduardo Cabrita at de vil finne sted “med passende sosial avstand”, og regjeringen avventer de nødvendige indikasjonene fra Generaldirektoratet for helse (DGS).

Feiringen av 25. april, som vil finne sted i Assembly of the Republic (AR) med en tredel av varamedlemmer på benkene og noen gjester i galleriene, som avgjort i en konferanse med ledere, har et format som fortjente kritikk fra CDS-PP, for stemme fra stedfortreder João Almeida, som ba offentlige myndigheter om “konsistens” og ba om at personer som kompromitterer målet om å inneholde pandemien, ikke skulle få “gale signaler”.

Inngrepet fortjente et svar fra presidenten for AR, Ferro Rodrigues, som understreket at feiringen stammer fra flertallets vilje.

I Portugal døde 657 mennesker av de 19.022 registrerte som smittede.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x