Marcelo Rebelo de Sousa

Covid-19: Presidenten fornyer nødsituasjonen for å gi regjeringen “tid og rom” til å forberede seg til gjenåpning

Lisboa 16. april 2020 (Lusa)Republikkens president begrunnet i dag den andre fornyelsen av unntakstilstanden med behovet for å gi regjeringen “tid og rom” til å definere kriterier for gjenåpning av samfunn og økonomi, og skape “tillit og trygghet” i Portugal.

I en melding til landet om fornyelse av unntakstilstanden til 2. mai påpekte Marcelo Rebelo de Sousa “tre vesentlige grunner” for sin beslutning: den første, å befeste situasjonen i hjemmet, og den andre stabilisere antall sykehusinnleggelser i landet. Nasjonalt helsevesen.

“Tredje grunn, og kanskje den mest relevante: den nåværende fornyelsen av unntakstilstanden er utformet på en slik måte at den gir regjeringen tid og rom til å definere kriterier, det vil si å studere og forberede seg til slutten av april for å åpne opp, gradvis, av samfunnet og økonomien, med tiden, på en måte, til territorier, områder og sektorer”, rettferdiggjorde han.

For statssjefen var det en vesentlig bekymring: “Å skape trygghet og tillit hos portugiserne, slik at de kan forlate huset, gradvis starte livet på nytt, uten å risikere forhastede eller kontraproduktive skritt,” sa han.

I meldingen til portugiserne, og etter å ha berømmet framgangen i første halvdel av april, innførte statssjefen spørsmålet: “Hvorfor denne fornyelsen av unntakstilstanden?”.

Den første grunnen, forklarte han, er relatert til den fortsatt komplekse situasjonen til hjemmet.

“Oppgaven vår hjemme har ikke kastet bort et øyeblikk, men den trenger litt mer tid. Å oppdage, villede, isolere, bevare er viktig for de som er der, men det er også viktig for de som er der ute, enten de tilhører risikogrupper eller ikke. Å konsolidere denne oppgaven, i et inneslutningsklima, er fortsatt avgjørende”, forsvarte han.

På den annen side understreket republikkens president at Portugal er “det fjerde landet i Europa som tester mest per million innbyggere” og har likevel et totalt antall smittede som i dag er under de “tjue eller tretti tusen” som han innrømmet i sin forrige kommunikasjon til landet for femten dager siden, i dag på 18 841 smittede.

“Men vi må fortsette å stabilisere det daglige antall sykehusinnleggelser generelt og sykehusinnleggelser i intensivavdeling, spesielt for å sikre at vårt nasjonale helsevesen er i en posisjon til å svare på utviklingen av utbruddet i tilfelle gradvis økning i sosiale kontakter “, sa han.

Marcelo Rebelo de Sousa advarte om at “det er en ting å leve med viruset (…) vel vitende om at situasjonen er under kontroll”, en annen er “å forårsake tilbakeslag og tilbakefall som allerede er opplevd” i andre land.

Etter å ha innrømmet begrensninger i retten til å reise “asymmetrisk”, anvendt “til mennesker og aldersgrupper eller oppholdssteder”, i dekretet om utvidelse av nødsituasjonen til 2. mai, ga presidenten et poeng av å overlate et spesielt ord til de som er eldre enn ham, som er 71 år gammel, eller som er yngre, har mer alvorlige sykdommer: “Å ta vare på deg er annerledes enn å gjøre deg mindre.”

“Ikke vær redd, ingen minimerer leveransen din på mange tiår, akkurat som ingen ønsker å låse deg inne i en ghetto, og dele portugiserne mellom de som motstår og er essensielle og de skjøre som er disponible”, understreket han.

Statssjefen hilste også til den “yngste av de unge” og sa at han beundret evnen til denne aldersgruppen til å reagere på det “mest uforståelige sjokket” i deres liv og til slutt overlot et ord om tillit til ordførerne.

“Hvis noen, etter dette alvorligste øyeblikk av krisen, under påskudd av en snever visjon om lov og rettferdighet, en dag stiller spørsmål ved dramatiske beslutninger om offentlig frelse, tatt i god tro og med fritak, vil jeg være den første til å vitne hvordan, i så mange av disse omstendighetene, din nærhetsrolle var viktig “, lovet han.

Republikkens forsamling godkjente i dag dekretet fra presidenten for republikken som fornyer unntakstilstanden til slutten av 2. mai for å tillate tiltak for å begrense covid-19.

Globalt har den covid-19-pandemien allerede forårsaket nesten 133 000 dødsfall og smittet mer enn to millioner mennesker i 193 land og territorier.

I Portugal døde 629 mennesker, totalt 18 841 bekreftet å være smittet, ifølge balansen som ble laget i dag av Generaldirektoratet for helse.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x