Øl-festival i Coimbra, september 2019. Foto © RoyGabrielsen.com

Covid-19: Populære festivaler og pilegrimsreiser er fortsatt ulovlig i sommer

Lisboa 29. juli 2021 (Lusa)Populære festivaler og pilegrimsreiser er fortsatt ulovlig i sommer, i hvert fall til slutten av september, da det er en “mye økt” risikofaktor for overføring av covid-19, på grunn av store tettsteder, sa statsministeren i dag.

På slutten av et møte i Ministerrådet, samlet for å definere strategien for å bekjempe pandemien, kunngjorde statsministeren at regjeringen hadde besluttet en plan for å utvide den økonomiske aktiviteten i tre faser, hvorav den første starter neste søndag.

Blant aktivitetene som ifølge regjeringen er utelatt av denne første utvidelsen, er de populære festivalene og pilegrimsvandringene, som ifølge António Costa bare vil være tillatt “når det ikke er noen risiko for store tettbebyggelsesaktiviteter”.

“De er ikke planlagt hverken i første eller andre fase,” sa han.

I regjeringens nye plan vil tiltakene ha en nasjonal dimensjon, med begrensninger som ikke lenger eksisterer avhengig av situasjonen i hver kommune.

De tre fasene som er planlagt for åpning av aktiviteter, er relatert til vaksinasjonsnivået til portugiserne: den første starter søndag 1. august, tilsvarende mer enn 50% av de vaksinerte, den andre starter i 5. september (mer enn 70 % av den vaksinerte befolkningen) og den tredje starter i oktober (mer enn 80% vaksinert).

Fra og med søndag vil de nåværende restriksjonene på handel og restauranttider slutte, som må lukkes klokken to om morgenen, og opprettholde den obligatoriske bruken av et digitalt sertifikat eller en negativ test innendørs i helligdager og helger, i tillegg til overholdelse av reglene av Generaldirektoratet for helse (DGS).

Kulturelle show har også en tidsbegrensning til to om morgenen, så lenge de har 66% kapasitet.

Også i denne første fasen slutter begrensningen av sirkulasjonen på offentlig vei, som gjelder kommuner med høyest risiko for forekomst av covid-19.

Blant tiltakene som trer i kraft søndag er muligheten for å holde bryllup og dåp med en kapasitet på 50%; fjernarbeid er ikke lenger obligatorisk, til tross for at det er anbefalt, og underholdningsutstyr, som karuseller og reisespill, kan begynne å jobbe i alle kommuner i landet.

I september vil det ikke lenger være obligatorisk å bruke masker på offentlige veier, bortsett fra i situasjoner med samlinger, bryllup og dåp, og kulturelle arrangementer kan ha en maksimal kapasitet på 75%, kollektivtransporten har ingen kapasitetsgrense og offentlige tjenester vil fungere uten forhåndsavtale.

Først i oktober, når målet for 85% av befolkningen med fullstendig vaksinasjon er forutsett, er det forventet åpning av barer og klubber, drift av restauranter uten grense for mennesker og slutten på kapasitetsgrensene generelt.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x