Parlamentet i Lisboa

Covid-19: Parlamentet stemmer i dag for å forlenge unntakstilstanden til 15. januar

Lisboa 6. januar 2021 (Lusa)Republikkens forsamling vil i dag debattere og stemme om presidentdekretet som utvider unntakstilstanden til 15. januar for å tillate opprettholdelse av tiltakene som er vedtatt for å redusere spredningen av covid-19-pandemien i Portugal .

Utkastet til dekret sendt av Marcelo Rebelo de Sousa til parlamentet på tirsdag, som vil tre i kraft mellom kl. 00.00 8. januar, fredag ​​og kl. 23.59 15. januar, bør godkjennes med gunstige stemmer fra parlamentariske benker i PS og PSD.

De parlamentariske gruppene for PCP og ENP, samt den eneste stedfortreder for Chega, André Ventura, kunngjorde mandag etter en høring med republikkens president at de vil gjenta avstemningen mot vitnemålet, etter en høring. med republikkens president om saken.

CDS-PP-parlamentariske gruppe besluttet igjen å la være å stemme, mens ILs eneste stedfortreder, João Cotrim de Figueiredo, kunngjorde at han i prinsippet ville stemme mot dokumentet, men ville vente med å se om presidenten tok hensyn til noen punkter som han anså for å være “Helt overdreven”.

BE har ennå ikke avslørt avstemningen, i likhet med PAN, selv om partiets talsmann André Silva også innrømmet mandag at “det er lurt” å fornye unntakstilstanden i ytterligere åtte dager. .

I en uttalelse begrunnet Marcelo Rebelo de Sousa forlengelsen av unntakstilstanden med “situasjonen med offentlig ulykke forårsaket av pandemien” og umuligheten av “å holde et nytt møte med spesialister før midten av januar, med betydelige data om utviklingen av det ”.

I utkastet til dekret heter det at regjeringen, ledet av sosialisten António Costa, må “fortsette å tilby mekanismer for sosial støtte og beskyttelse, innenfor gjeldende budsjettramme”.

Denne referansen ble introdusert i standarden som gjør det mulig å “fastslå total eller delvis nedleggelse av virksomheter, tjenester, selskaper eller produksjonsmidler av kompetente offentlige myndigheter og endringer i det respektive regimet eller åpningstiden pålegges”, en mulighet som allerede var tenkt i tidligere dekret.

For å bestemme dette juridiske rammeverket, som tillater suspensjon av utøvelsen av visse rettigheter, friheter og garantier, må republikkens president lytte til regjeringen og autorisere republikkens forsamling.

Denne fornyelsen av unntakstilstanden vil dekke de første fem dagene av presidentvalgkampanjen, som går fra 10. til 22. januar.

Presidentvalget vil finne sted 24. januar og den nåværende statslederen, Marcelo Rebelo de Sousa, som stiller til valg, Ana Gomes, Marisa Matias, João Ferreira, André Ventura, Tiago Mayan Gonçalves og Vitorino Silva, er kandidater.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x