Parlamentet i Lisboa

Covid-19: Parlamentet godkjenner fornyelse av unntakstilstand i dag til 31. mars

Lisboa 11. mars 2021 (Lusa)Parlamentet vil i dag debattere og avstemme om fornyelse av unntakstilstanden til 31. mars for å tillate inneslutningstiltak for covid-19, som garantert godkjennes, med støtte fra PS, PSD, CDS – PP og PAN.

“Ettersom situasjonen utvikler seg gunstig, som et resultat av tiltakene som er truffet i unntakstilstand, men eksterne tegn fremdeles er komplekse og pålegger forsiktighet i trinnene som skal tas i nær fremtid, er det forstått at det er grunner til å beholde den i ytterligere 15 dager, samme vilkår som den siste fornyelsen”, heter det i innledningen til lovforslaget.

I utkastet til presidentdekret som fornyer unntakstilstanden, fastholdes det at en “trinnvis plan for gjenåpning av skoler” må defineres og gir nå bestemmelser om at den skal formuleres med “testing, screening og vaksinering”.

På den annen side ble det i regelen som begrenser rettighetene til å emigrere eller forlate nasjonalt territorium og retur, og internasjonal sirkulasjon, innført en endring som inkluderer “familiegjenforening” i “differensierte regler” som regjeringen kan etablere i denne saken.

Dette er det 13. lovforslaget om unntakstilstanden som Marcelo Rebelo de Sousa sender inn for autorisasjon fra parlamentet i den nåværende sammenheng med 19-covid-pandemien.

Den nåværende unntakstilstanden avsluttes kl 23:59 tirsdag 16. mars. Denne fornyelsen trer i kraft i perioden 17. til 31. mars.

Marcelo Rebelo de Sousa har snakket med landet fra Belém-palasset når han bestemmer dette juridiske rammeverket – unntatt i perioden da han var kandidat til presidentvalget 24. januar, hvor han ble gjenvalgt.

Da han snakket med landet for to uker siden, ba republikkens president “å studere og forberede seg med tiden” den fremtidige mangelen på definisjon, for ikke å gjenta feil, og rådet til at denne gjenåpningen ikke skulle gjøres “på flukt “og at” åpen “bør unngås. uten kriterier før påske, å lukke den rett etter, å åpne igjen etter den”.

På den tiden henviste statsministeren, António Costa, til torsdag 11. mars presentasjonen av regjeringens dekonfigurasjonsplan.

I henhold til vilkårene i grunnloven påhviler det republikkens president å bestemme unntakstilstand i maksimalt femten dager uten å berøre mulig fornyelse, men for det må han lytte til regjeringen og ha autorisasjon fra parlamentet.

De forrige fire fornyelsene av unntakstilstanden ble godkjent av republikkens forsamling med stemmer for PS, PSD, CDS-PP og PAN og den ikke-registrerte stedfortreder Cristina Rodrigues, avhold av BE og stemmer mot av PCP , PEV, Chega, Liberal Initiative og den ikke-registrerte stedfortreder Joacine Katar Moreira.

Under unntakstilstanden har regjeringen innført en generell plikt til å samle hjem og stanse en serie aktiviteter siden 15. januar.

Per 22. januar ble utdanningsinstitusjoner stengt, først med en to ukers skolepause, og deretter med distanseklasser.

I Portugal har mer enn 16 tusen pasienter dødt med covid-19, og hittil er det rapportert over 811 tusen tilfeller av infeksjon med det nye coronavirus som forårsaker denne sykdommen, ifølge Generaldirektoratet for helse (DGS).

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x