‎⁨Hospital de Santa Maria⁩, ⁨Lisboa⁩, ⁨Portugal⁩

Covid-19: Helsestasjoner utførte 11,4 millioner færre ansikt til ansikt-konsultasjoner i 2020

Lisboa 19. februar 2021 (Lusa)Helsesentre holdt 11,4 millioner færre ansikt til ansikt-konsultasjoner i 2020 (-38%), mens avstandskontaktene ble doblet fra 2019 til 2020, fra 9,1 millioner til 18, 5 millioner, ifølge data utgitt i dag.

Foto kun for illustrasjon.

Dataene som ble utgitt av Movimento Saúde em Dia, ledet av Ordem dos Médicos (OM) og den portugisiske foreningen for sykehusadministratorer (APAH), avslører også en nedgang på 3,6 millioner ansikt-til-ansikt sykepleiekontakter i helsesentre (minus 18%) som sammen med medisinske konsultasjoner var 11,4 millioner mindre enn i 2019.

Analysen gjort av konsulenten MOAI, basert på de offisielle tallene i SNS Transparency Portal, indikerer også et «kraftig fall» i ansikts-til-ansikt medisinsk behandling på sykehus, med 3,4 millioner færre kontakter i 2020, mellom konsultasjoner, operasjoner og nødsituasjoner.

Hastepisoder redusert med 31%, eksterne konsultasjoner med 11% og operasjoner med 18%, sier bevegelsen, og peker på samme panorama i komplementære metoder for diagnose og terapi, der data bare er tilgjengelig frem til slutten av november 2020.

“Allikevel ble mindre enn en fjerdedel av eksamenene og analysene globalt utført i 2020”, som betyr mindre enn 25 millioner utførte handlinger. Bare i fysisk og rehabiliteringsmedisin var det 12,4 millioner færre.

Undersøkelsene ble også berørt, med over 169 tusen kvinner som gjennomgikk screening for brystkreft, 140 tusen flere som ikke hadde livmorhalskreft og ytterligere 125 tusen portugiser uten screening for tykktarms- og endetarmskreft.

For presidenten for APAH øker disse dataene bekymringen for utviklingen av responsen til ikke-covid-19 pasienter, med tanke på at de er «mye mer dramatiske» sammenlignet med verdiene som allerede var presentert i tidligere delrapporter. .

For Alexandre Lourenço viser disse indikatorene «en høy skjørhet i tilgangen til helsevesenet», og gjentar at det er «veldig viktig å finne raske og umiddelbare løsninger slik at dette problemet kan avbøtes, vel vitende om at det allerede er mange portugiser som er igjen og at de ikke er det, vil de se helsestatusen forbedres ”.

Det er fortsatt mange mennesker med «alvorlige helseproblemer å diagnostisere og også starte behandling», sa tjenestemannen til byrået Lusa.

«Som vi alltid har sagt, ville en tilstrekkelig respons på covid-19 sykdommen gjort det mulig for sykehus å opprettholde responsnivåer i en minimalt akseptabel tilgangsmodell», forsvarte han.

Disse bekymringene deles av presidenten for Ordem dos Médicos og understreker at reduksjon av ansikt til ansikt-konsultasjoner i helsesentre er «veldig bekymringsfullt» fordi de er «helt essensielle for pasientens inntreden i systemet».

Med henvisning til antall ikke-ansikt-til-ansikt-konsultasjoner som ble doblet i 2020, forklarte Miguel Guimarães at det er relatert til daglige kontakter med covid-19 pasienter og andre pasienter.

«Herfra er det tydelig at alt er komplisert (…) og fører oss til nok en gang å kreve at allmennlegene blir frigjort fra oppgavene de har i området Trace Covid», som skulle ha sin egen lag.

OM sendte flere lister over leger til Helsedepartementet som var tilgjengelige for å hjelpe landet og som ikke hadde noe imot å være i kontakt med covid pasienter på avstand, minnet han.

Miguel Guimarães og Alexandre Lourenços bekymringer strekker seg til den «brutale pause» av sykehuskonsultasjoner, eksamener og screening.

«Det er mye materiale her som er helt grunnleggende for folks liv, og derfor husker vi nok en gang at det er viktig å opprettholde helse, og pasienter bør ikke unnlate å gå til konsultasjoner, til haster», appellerte han.

Men, forsvarte han, er det også viktig å varsle helsedepartementet og varamedlemmene om at «det er grunnleggende å satse på denne situasjonen nå, det er ikke å stå stille enda en måned, to eller tre».

«Vi må lage en Marshall-plan for å gjenopprette denne helsesituasjonen fordi ellers vil ikke ting bare bli verre, men mange pasienter vil ikke engang bli behandlet, de vil gå tapt», advarte Miguel Guimarães.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x