Covid-19: For hver 100 tilfeller i Italia vil Portugal ha syv

Lisboa 19. mars 2020 (Lusa) – En studie fra National School of Public Health (ENSP) anslår at gjennomsnittlig for hver 100 tilfeller av Covid-19 i Italia, landet som er mest berørt i Europa, vil Portugal ha syv tilfeller, påpeker for et alvorlig scenario på nasjonalt territorium.

Studien var basert på matematiske modeller, som analyserte data fra andre land, som gjør det mulig å forutsi hva som vil skje i Portugal, fortalte ENSP-etterforsker og direktør Carla Nunes til Lusa.

“Denne prognosen er veldig pålitelig på kort tid, omtrent tre til fem dager. Etter den tid er det veldig vanskelig å forutsi nøyaktig, sier spesialisten i Epidemiologi og statistikk.

For tiden forteller analysen av disse modellene oss at alle kurver, på det stadiet vi er i og uansett land analysert, er eksponentielle (eller lignende), det vil si at de har en markant økende utvikling. Den portugisiske kurven følger den samme banen, i sin skala, sammenlignet med lignende perioder i andre land ”, understreket han.

”Analyser for eksempel den 17. dagen av alle kurver, vi vet at for hver 100 tilfeller i Italia forventer vi syv i Portugal, for hver 100 i Storbritannia anslår vi 130 og for hver 100 i Spania forventer vi 30 nye tilfeller i Portugal ”, Sa han.

Carla Nunes forklarte at disse landene ble valgt fordi de er de som matematisk og kulturelt best tilpasser seg forklaringen til den portugisiske kurven, på forskjellige skalaer.

Ifølge forskeren følger Portugal kurven til andre land på forskjellige skalaer. “Vi har en oppførsel som lar oss se, ved å bruke de andre kurvene, hva som vil skje i løpet av de neste dagene hvis vi åpenbart holdt oss på samme vei som de følger,” sa han.

“Vi er på den 17. dagen av kurven, men de er for tiden på den trettiende, på den femtiende dagen, så jeg kan forutsi hvor mange nye tilfeller” landet vil ha, fordi “disse matematiske modellene har en kapasitet på 95% eller mer , som er brutalt ”.

“Dette er det som skremmer meg. Vi er på samme vei som de er”, men Portugal kan bevege seg bort fra disse “skumle spådommene”: “Bevisene forteller oss at ved å senke kontaktfrekvensen, senker vi overføringshastigheten”.

“Sammenlignet med andre land, iverksatte Portugal tiltak for å fremme sosial isolasjon tidligere og ble tilsynelatende godt adoptert av den portugisiske befolkningen, ifølge media,” bemerket direktøren for ENSP.

Portugal innførte et nytt tiltak forrige fredag, forstyrrelse av skoler, som faktisk startet på mandag, men det vil ta 14 dager, den maksimale overføringsperioden av viruset, for å forstå virkningen av tiltaket.

Gitt “virusets historie”, er det fortsatt ikke tid til å vite om “tiltaket var effektivt eller ikke”, understreket han.

Carla Nunes minnet om at dette tiltaket allerede var iverksatt i andre land, og det har ennå ikke vært mulig å observere virkningen av dette. “Selv i andre land som Italia og Spania, som allerede har mye strengere tiltak”, har det ennå ikke skjedd “en effektiv eller udiskutabel nedgang”, bemerket han.

“Sammenligningen av tiltak / politikk mellom land er alltid vanskelig (kulturer, helsevesenets reaksjonsevne, befolkningens overholdelse av tiltak, blant andre). Det gjenstår derfor for oss å gjøre vår del: vent hjemme og følg hygieneanvisningene, ”sa han og understreket at“ dette er et komplekst og tverrfaglig problem ”.

Forskeren fortalte Lusa at barometeret Covid-19 opprettes av National School of Public Health, som allerede følger denne situasjonen veldig nøye, og dekker forskjellige perspektiver: sosiale, økonomiske, oppfatninger, epidemiologi og tilgang til tjenester, blant andre.

Portugal melder om to dødsfall i 642 tilfeller av infeksjon med det nye koronaviruset, ifølge onsdagens bulletin fra Generaldirektoratet for helse angående virkningene av pandemien i landet.

Globalt infiserte mer enn 210.000 mennesker koronaviruset som var ansvarlig for Covid-19-pandemien, hvorav mer enn 8.750 døde.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x