Portugal's Prime Minister and Socialist Party (PS) candidate Antonio Costa meets supporters as part of the last day of campaigning ahead of Portugal's general election, at downtown Lisbon, Portugal October 4, 2019.

Covid-19: Costa advarer om at «enten gjør EU det den må gjøre, eller så vil EU ende»

Matosinhos, Porto, 27. mars 2020 (Lusa)Statsministeren advarte i dag at EU står i fare for å avslutte hvis den ikke skikkelig møter de økonomiske og sosiale effektene av covid-19-pandemien, og understreker at «første prioritering er å redde liv».

«Den europeiske unionen vil enten gjøre det den må gjøre, eller den europeiske unionen vil ta slutt. Jeg tror at bare folk som ikke har minst følsomhet eller minst forståelse for hva som er denne dramatiske virkeligheten vi står overfor – i møte med dramaer som den av Italia eller Spania, og i alle land og også i Nederland – er det mulig å si at vi trenger å vite hvorfor Italia og Spania ikke har noen budsjettmessige forutsetninger for å møte disse situasjonene,” understreket António Costa.

Lederen for den portugisiske regjeringen gjentok således kritikken han allerede hadde kommet på torsdag, ved slutten av Det europeiske råd, til den nederlandske finansministeren for å forsvare at EU-kommisjonen skulle undersøke hvorfor Italia eller Spania ikke har budsjettmargin til å håndtere virkningene av den nye coronavirus-krisen.

«Det siste en ansvarlig politiker kan gjøre i dette scenariet er ikke å forstå at prioriteringen av prioriteringene er å redde liv og bekjempe dette viruset, det er å skape forhold, slik at så snart som mulig selskaper kan begynne å jobbe, jobber er trygge igjen, familier skal kunne komme tilbake til sin normale inntekt. Først da er offentlige finanser bærekraftige, understreket han.

António Costa, som snakket med journalister på sidelinjen for et besøk i CEiiA – Center for Excellence and Innovation in the Automotive Industry in Matosinhos, i distriktet Porto, bekreftet at han vurderte å «motbydelig visse resonnementer», med henvisning til den uttalelsen Wopke Hoekstra hadde. Det ble uttalt i en videokonferanse med kolleger fra de 27 landene i EU at EU-kommisjonen burde undersøke land som Spania, som sier at de ikke har noen budsjettmargin for å håndtere virkningene av krisen forårsaket av det nye koronaviruset, til tross for at eurosonen vokser i syv år på rad.

Statsministeren forsvarte at «det ikke er noe EU-land som er forberedt på å møte situasjoner med denne dimensjonen i begynnelsen», og utfordrende: «Det er nødvendig å ikke ha forestillingen om hvordan det er å leve i et indre marked som det vi lever i for at noen skal kunne har en illusjon om at du kan løse pandemiproblemet i Nederland hvis pandemien fortsetter å spre seg i Italia eller Spania eller andre steder. Vi lever i et åpent grensemarked,» minner han oss på.

António Costa sa at «det ikke er sunne offentlige finanser med døde økonomier, arbeidsledige og kollapser i helsesystemet», og refererte til at «dette er fiksjoner om nyliberale manualer, men at de ikke eksisterer» og påpekte at «en finansminister, for et land, så må du forstå prioriteringene veldig godt «.

«Og alle som ønsker å være i et EU 27, må innse at det å være i en union ikke lever isolert, per nå, de deler vanskeligheter og fordeler med andre. En finansminister som drar mest nytte av eksistensen av et marked internt og med eksistensen av eurosonen, bør være en av de første til å innse at vi i en ånd av enhet er her for å støtte hverandre.»

Synlig misfornøyd med temaet, António Costa, som var i Matosinhos akkompagnert av økonomiministeren, samt ministeren for høyere utdanning, husket at Portugal «selv når det var i en alvorlig økonomisk krise», sa han, «en av de første som ønsket migranter velkommen og flyktninger «fordi det hadde» partnere i Europa som opplevde en alvorlig migrasjonskrise «.

«Og dette er, beskjedenhet til side, den gode måten å være i EU», understreket han.

For Costa er «den gode måten å være i EU ikke å gjenta oppførselen fra 2008 og 2009» fordi han, i tillegg til de «tragiske økonomiske konsekvensene», «skjerpende nå», i tillegg til «å redde økonomi og arbeidsplasser» i årsaken er «å redde menneskeliv».

Det nye koronaviruset, som er ansvarlig for covid-19-pandemien, har allerede smittet rundt 540 000 mennesker over hele verden, hvorav nesten 25 000 døde.

Etter å ha vist seg i Kina i desember, spredte utbruddet seg over hele verden, og fikk Verdens helseorganisasjon (WHO) til å erklære en pandemisk situasjon.

I Portugal var det 76 dødsfall, 16 flere enn dagen før (+ 26,7%), og 4 268 bekreftede infeksjoner, ifølge balansen i dag av Generaldirektoratet for helse, som identifiserte 724 nye tilfeller i forhold til torsdag. fair (+ 20,4%).

Av de smittede er 354 innlagt på sykehus, hvorav 71 er på intensivavdelinger, og det er 43 pasienter som har kommet seg.

Portugal, der de første bekreftede sakene ble registrert 2. mars, er i unntakstilstand fra 00:00 19. mars til 23:59 2. april.

×
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x