São Martinho do Porto under Covid-19 pandemien. Foto © RoyGabrielsen.com

Covid-19: Å redusere restriksjonene er sammensatt og basert på tre hovedfaktorer

Lisboa 23. april 2020 (Lusa)Utviklingen av pandemien etter covid-19, responskapasiteten til helsesystemet og utviklingen av utviklingen av epidemikurven er elementene som blir evaluert i den “komplekse beslutningen” om å redusere restriksjoner, sa i dag generaldirektøren for helse.

For Graça Freitas er beslutningen om gradvis å gjenoppta noen økonomiske og sosiale aktiviteter “komplisert” og tar hensyn til kombinasjonen av et sett av faktorer som “utviklingen av epidemien, reaksjonsevnen til helsesystemet og evnen til å overvåking ”.

“Komprimering eller ikke, tiltakene som blir gjort avhenger av epidemikurven, de er avhengige av systemets evne til å fortsatt ha slakk og hold, fordi vi vet at når vi reduserer restriksjonene, vil epidemikurven ha en tendens til å gå opp og det er sånn, og fremdeles kapasiteten som landene har til å overvåke kurven og helsesystemet, ”sa Graças Freitas på den vanlige pressekonferansen for å gi informasjon om covid-19-pandemien.

Association of Public Health Doctors and Association of Family Physicians er uenige i gradvis opphevelse av restriksjoner i begynnelsen av mai, og hevder at det fortsatt er tidlig, og at det epidemiologiske scenariet er veldig likt det som eksisterte da unntakstilstanden ble fornyet, i kraft fram til 2. mai.

I tillegg til de nevnte faktorene, fremhevet også generaldirektøren for helse hennes nødvendige avstemming med helsemessige, sosiale og økonomiske spørsmål.

“Dette er ikke enkle løsninger, de implementeres i forskjellige land med forskjellige metoder, og vi lærer, og vi må kunne overvåke effekten av løftetiltak på utviklingen av epidemien”, understreket han.

På spørsmål om R-indikatoren (antall personer fra en positiv sak som blir smittet), forklarte Graça Freitas at “jo høyere R, desto større er kurvens evne til å stige eksponentielt” og at tiltakene som ble iverksatt i Portugal forårsaket landet har “en R på omtrent en”.

“Det vi gjør er å prøve å senke R og flate kurven. Portugal har omtrent én, og jeg tror vi er balanserte, med noen regioner litt over en, og det er grunnen til at vi har vandret på platået med en noe synkende trend ”, bemerket generaldirektøren for helse, og la merke til at det er andre kriterier som indikerer hva trenden er epidemi gjennom uken.

Portugal står for 820 dødsfall assosiert med covid-19 i 22.353 bekreftede infeksjonssaker, ifølge den daglige bulletin fra Generaldirektoratet for helse om pandemien.

I forhold til dagen før er det 35 flere dødsfall (+ 4,5%) og 371 flere tilfeller av infeksjon (+ 1,7%).

Av de smittede er 1.095 innlagt på sykehus, hvorav 204 er på intensivavdelinger, og antallet botemidler har økt fra 1.143 til 1.1201.

Portugal oppfyller den tredje perioden på 15 dager med unntakstilstand, som startet 19. mars, og presidentdekretet som utvidet tiltaket til 2. mai gir mulighet for en “gradvis, faset eller alternativ åpning av tjenester, selskaper eller kommersielle virksomheter “.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x