Utleiesykkel Lisboa. Foto © RoyGabrielsen.com

Bystyret i Lisboa vil lage 95 kilometer sykkelstier innen 2021

Lisboa, 3. juni 2020 (Lusa)Bystyret i Lisboa skal lage 95 kilometer med “pop-up” sykkelstier innen slutten av 2021 og vil begynne å kjøpe sykler i hvilken som helst butikk i hovedstaden, kunngjorde ordføreren.

På en pressekonferanse for å presentere tiltak for å fremme aktiv mobilitet og for å transformere det offentlige rom, forklarte Fernando Medina (PS) at det er et strukturerende sykkelnettverk som vil koble sammen “hovedpunktene i byen” og dekker “de viktigste reiserutene ”.

I følge ordføreren er dette et “system for veldig rask og akselerert opprettelse av dette nettverket, som kan bli permanent, hvis det lykkes, blir brukt og er passende”.

Medina bemerket at i øyeblikket hovedstaden har 105 kilometer sykkelstier, sa Medina at målet med kommunen er å ha ytterligere 26 kilometer innen juli, ytterligere 30 innen september og innen første kvartal neste år å lage ytterligere 20,5 kilometer.

I slutten av 2021 anslår rådet at det vil ha totalt 200 kilometer sykkelsti i hovedstaden. Lederen for kommunalsjefen spesifiserte imidlertid ikke investeringsbeløpet, og forklarte at det vil være til lave kostnader siden sykkelstier opprettes hovedsakelig med installasjon av pullerter på veiene.

Ordføreren understreket at dette sykkelveinettet, som består av segregerte og trygge sykkelveier, deretter vil bli evaluert i henhold til reaksjonene fra brukere og syklister.

“Vi kan tilpasse designen til noen, tilpasse designen til andre, lage nye som ikke er plassert her, eller ellers gå videre mot mer definitive løsninger som beskytter enda bedre og som ytterligere kvalifiserer de nye sykkelveiene som er opprettet,” la han til.

Planen om å lage sykkelveier fram til juli inkluderer muligens India, Padua, Luanda, Almirante Reis, 24 de Julho, Liberdade og Uruguay, i tillegg til andre som nylig ble bygget. Fram til september kommer det nye sykkelfelt i alléene Roma, Marshal Gomes da Costa, Ceuta, Conde Almoster, Lusíada, Berna, José Malhoa og Descobertas.

Senere, til slutten av første kvartal neste år, vil også veiene Gago Coutinho, Restelo, Torre de Belém, Álvaro Pais, Carlos Paredes og Helena Vieira da Silva ha ‘pop up’ sykkelveier.

Det vil også være andre sykkelfelt som skal bygges i år 2021, noe som vil bringe kommunen til de 200 kilometerne sykle-nett som er kunngjort, men hvis plasseringer ikke ble annonsert i dag av ordføreren.

Fernando Medina kunngjorde også at fra og med i dag vil kommunen betale opp til 50% av kjøpesummen på sykler, kjøpt i hvilken som helst butikk i Lisboa, ved å presentere fakturaen. 

Rådet har bevilget tre millioner euro til dette tiltaket, og betaler maksimalt 100 euro til studenter som kjøper vanlige sykler, opptil 350 euro for elektriske sykler og opp til 500 euro for lastesykler.

For å svare på behovet for “beskyttelse av sykler”, noe “som mange med rette hevder”, vil det bli skapt en investering på en million euro innen utgangen av dette året, 1.050 seter for disse kjøretøyene i EMELs underjordiske parker og konsesjonen fra kommunen, 1700 på de viktigste kollektivgrensesnittene og 5000 “for parkering ved alle offentlige interesser som ber om det, for eksempel skoler, klubber og andre institusjoner“.

Vi implementerer til slutt Lisboa Cyclable-strategien, som allerede er godkjent av kommunale organer, men vi implementerer den med en ny hastighet, med en ny drivkraft når det gjelder gjennomføringen, fordi vi vet at det er den beste måten å å kombinere kortsiktige behov, å ha flere instrumenter for å gi mennesker mer sikkerhet i tider med pandemi, med et strukturelt mål for byen Lisboa, som er å ha mindre forurensning,” understreket Fernando Medina.

Ordføreren i Lisboa understreket at forurensning har et “direkte forhold” til virkningene av smitte og spredning av covid-19, og bemerket at pandemien gjorde behovet for å gjøre hovedstaden grønnere, sunnere og mer bærekraftig.

Kommunen understreker også at med begrenset kapasitet for kollektivtransport, hvis passasjerer skifter til bilen “Lisboa risikerer å stoppe og lufta vil være uslåelig”.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x