Foto © RoyGabrielsen.com

Åtte hundre asylsøkere innlosjert på herberger i Lisboa

Lisboa 20. april 2020 (Lusa)Den portugisiske flyktninghjelpen (CPR) ledsager for tiden 950 søkere om beskyttelse, hvorav 800 av dem er i overnatting utenfor tjenestene, på herberger i byen Lisboa, meldte i dag presidenten for organisasjonen.

Mónica Farinha erkjente at løsningen “ikke er ideell med tanke på mottak, men tatt i betraktning økningen i forespørslene i noen år og forsinkelsen i overgangen til krav, var den veien løsningen”, på grunn av overbefolkningen av mottak av HLR.

“Det er en stor bekymring som vi har. Vi garanterer ikke sosial isolasjon, ettersom det er fellesskapsopplevelse, på delte kjøkken og bad og i fellesarealer. Vi vet at folk ikke er begrenset til rom,” forklarte hun.

Hvis asylsøkere ikke hadde fått denne løsningen, sa hun, ville de “være på gata”.

“Forholdene er ikke ideelle, men med tanke på alle situasjoner, de økonomiske begrensningene og begrensningene for menneskelige ressurser, konklusjonen er ikke å være på gaten”, understreket hun.

I følge presidenten for HLR, gjestene på vandrerhjemmet som søndag ble evakuert i Lisboa på grunn av et positivt tilfelle av at covid-19 “overholdt inneslutningsreglene innenfor” rommet, til tross for vanskeligheten” med å sikre at en situasjon som det som skjedde ikke skjer.

“Fra det vi vet, i praksis var det bare to personer som hadde symptomer, og resten var asymptomatiske, bare under screening innså vi disse tallene,” forklarte han.

Siden mars har HLR økt bevisstheten om “det store utvalget av nasjonaliteter, og informert dem på best mulig måte om hva som skjedde”. Den første infeksjonssituasjonen du var klar over, som skjedde nettopp på hostel i Lisboa, ble rapportert sist fredag.

Mónica Farinha forklarte også at forespørslene “ikke blir stoppet og Foreigners and Borders Service (SEF) fortsetter å registrere nye forespørsler som dukker opp i perioden med unntakstilstanden”.

“Men prosessene er suspendert, det er ingen prosessuell prosess, i praksis har det ikke vært noen forespørsler om beskyttelse på grunn av grensenes stenging, alt er suspendert,” sa han.

Mónica Farinha forklarte også at “mottaket er relatert til prosedyren”: i en første fase forblir søkerne “midlertidig og forbigående i HLR, og først da går de til støtte fra Social Security eller Santa Casa da Misericórdia”, i henhold til vilkårene i asylloven.

“Det er i denne overgangsperioden det har skjedd en viss forsinkelse, og antallet søkere som vi støtter, er så høyt”, sa tjenestemannen, og la til at HLR-prosjektet ble designet “for andre typer forhold”, så det er nå som skal støttes av departementet for intern administrasjon og SEF.

I følge HLR-data søkte de i fjor om asyl nær 70 forskjellige nasjonaliteter, hovedsakelig fra afrikanske og asiatiske land.

Kontaktet av Lusa, en kilde fra Foreigners and Borders Service, sa hun at organisasjonen ble invitert til å være til stede på søndagsoperasjonen angående vandrerhjemmet, men sa at hun ikke hadde mer data.

Mónica Farinha sa at den umiddelbare oppfølgingen av asylsøkere som var i enheten “ikke vil bli gitt av HLR”, men av “et annet teknisk team”, som skulle involvere Santa Casa da Misericórdia og et medisinsk team.

“Til tross for at de er asymptomatiske, vil de bli satt i karantene på Pousada da Juventude de Lisboa, og vi vil være tilgjengelige for hva disse enhetene ber dem om å hjelpe med,” sa hun.

Mer enn 130 gjester på vandrerhjemmet, på Rua Morais Soares, er nå smittet, avslørte presidenten for det islamske samfunnet, Abdool Magid Vakil.

Tjenestemannen snakket med Lusa som en representant for den sentrale moskeen i Lisboa, et rom som ønsket 170 mennesker velkommen fra dette vandrerhjemmet.

Ifølge Abdool Magid Vakil, avslørte de allerede kjente resultatene at det er 138 positive og 35 negative tilfeller blant vandrerhjem.

I et notat som ble sendt til Lusa-byrået, husket presidenten for det islamske fellesskapet i Lisboa også at 11 personer isolert sett allerede var ved moskeen, i tillegg til de 170 som nå har kommet inn.

Lusa-byrået prøvde, uten hell, å kontakte bystyret i Lisboa flere ganger for å få informasjon om personene som var i dette vandrerhjemmet.

Også kontaktet av Lusa, den regionale helseadministrasjonen i Lisboa og Vale do Tejo sendte et svar til Generaldirektoratet for helse.

I dag, på den daglige pressekonferansen for å oppdatere dataene om covid-19-pandemien, sa generaldirektøren for helse, Graça Freitas, at 100 i det ”første batteriet med tester” som ble gjort til 116 innbyggere i vandrerhjemmet, var positive.

Enheten, som siden har blitt desinfisert, huset nesten 200 personer i omtrent 40 rom, ifølge myndighetene.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x