På Monchique-brannens 8. dag

Foto © Orla Frank

Alle fotos © Orla Frank. Tekst: © Per Roar Pedersen


På Monchique-brannens 8. dag

Brannen begynte i eukalyptus og furuskog i åsene, men går nå jevnt mot kysten, hvor tusenvis tar ferie hvert år.

Flere hus og kjøretøy har også gått tapt i brannene, og med Monchique også uten rennende vann siden mandag er problemene store.

Som tatt ut av en science fiction-film

Røyken vokste tykkere mot kysten, og flammene nærmet seg byen Silves, bare 10 km (6 miles) innlandet, hvor en innbygger sa at det snødde aske og himmelen er gulaktig. Scenen ser rett ut av en science fiction-film fordi denne fargen er ikke normal.

Brannen brøt ut under en ekstrem varmebølge og man ba om help fra myndighetene for å hindre en gjentagelse av de dødeligste brannene i historien i fjor, hvor 114 mennesker døde.

Ingen døde denne gang

Det har ikke vært dødsfall i år ettersom myndigheter har evakuert landsbyer i brannens bane. Om lag 30 personer har blitt behandlet for innånding og brannskader.

Opp til nasjonalt nivå

Etter et krisemøte i Civil Protection Service, mandag, ble det besluttet å overlate samordningen av operasjonen til nasjonalt nivå.
«Dette vil tillate oss å styrke mobiliseringen av ressurser.» ble det uttalt etter at denne besluttningen ble tatt.

Enorme ressurser

Ved tirsdag ettermiddag ble nye 100 brannmenn blitt satt inn, og totalt antall ble 1.320. Det var 420 brannbiler og 17 fly involvert i innsatsen.

Frykt for spredning

Lenger sør var det frykt for at brannen kunne spre seg til den store turistbyen Portimao og racerbanen Autodromo do Algarve ligger mellom brannen og byen Portimao.

Lederen av National Association of Professional Firefighters, Fernando Curto, krevde en taktikkendring, inkludert bruk av kjemikalier for å bekjempe brannen.

Hjem igjen

De siste av de hundrevis av mennesker som ble evakuert vil bli gitt grønt lys for å vende hjem og liv vil sakte begynne å venne seg til den nye normalitet for å overleve i et landskap av svartfargede trær og aske. Netstedet fireworks.pt viser at Monchique-områdeter «fri for brann» mens branner fremdeles pågår i de omkringliggende områdene Portimão, Silves og Algoz og med de forløpige anslagene på 170 000 mål som er brent ned og mange hjem lagt i aske er dette så langt en katastrofe for mange.

Middelalderfestivalen

Silves starter sin middelalderfestival under et teppe av røyk.
I mellomtiden begynner temperaturen å stige igjen, noe som betyr økt risiko for brann, og med endringer av vindretninger og styrke økes uforutsigeligheten.

Algarve holder pusten.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x