Parlamentet i Lisboa

Det portugisiske parlamentet hever minimumsalderen for lovlig ekteskap til 18 år – uten unntak!

Sist fredag ​​(31/01) godkjente det portugisiske parlamentet å heve den lovlige minstealderen for ekteskap fra 16 til 18 år. Denne avgjørelsen ble ledsaget av en endring av loven om beskyttelse av barn og unge i faresonen, som legger til unge mennesker som har vært utsatt for utsatt for barne-, tidlig- eller tvangsekteskap til listen over sårbare grupper.

Selv om denne økningen i minstealder for ekteskap kan virke logisk, stemte de regjerende partiene (PSD og CDS-PP) mot loven, og hevdet at den kunne presse disse foreningene til uformelle, noe som gjør dem vanskeligere å oppdage og bekjempe.

I motsetning til hva mange europeiske borgere kan forvente, forblir barne-, tidlig- eller tvangsekteskap et halvskjult problem som fortsetter å påvirke ulike samfunn over hele Europa. Det er nært knyttet til skolefrafall, sosial isolasjon, vold i hjemmet og menneskehandel. Jenter er uforholdsmessig berørt av denne praksisen.

I følge en studie utført mellom 2015 og 2023, registrerte Portugal 836 tilfeller av barne-, tidlig- eller tvangsekteskap, hvorav 476 involverte personer under 16 år.

Imidlertid er disse tallene sannsynligvis mye høyere på grunn av den uformelle karakteren til mange foreninger og det faktum at 20 % av portugisiske organisasjoner som ble intervjuet i studien rapporterte at de ikke tok opp problemet i det hele tatt.

Selv om studien ikke spesifiserer etnisitet, fokuserte debatten i parlamentet ofte på skikker i romsamfunnet, med partier som CHEGA og CDS-PP som refererte til disse kulturelle praksisene i sine argumenter.

I Vest-Europa er minstealder for lovlig ekteskap et komplekst tema. Land som Frankrike, Italia, Spania og Østerrike har satt minimumsalderen til 18 år, men tillater unntak for 16-åringer med foreldres eller rettslige samtykke. Bare Tyskland, Danmark, Nederland, Sverige og nå Portugal har eliminert slike unntak.

Til tross for sensitiviteten til emnet, er det en betydelig mangel på data om barneekteskap i Vest-Europa, selv om estimater antyder at praksisen er relativt sjelden. Situasjonen blir mer bekymringsfull i Øst-Europa. I følge UNICEF var 6,22 % av kvinnene i Øst-Europa gift før de fylte 18. Denne andelen er spesielt høy i Albania (12 %), Nord-Makedonia (8 %) og Romania (7 %).

Globalt, i 2022, hadde rundt 650 millioner kvinner og jenter vært gift før de fylte 18. Selv om antallet barneekteskap i Portugal og Vest-Europa er betydelig lavere enn i andre deler av verden, må europeiske myndigheter ikke undervurdere dette problemet. Barneekteskap stjeler ikke bare barndommen – det stjeler fremtider. Mange unge bruder møter liv preget av misbruk, uønskede graviditeter, fattigdom og isolasjon. De blir ofte tvunget til å forlate skolen, og avskjærer mulighetene for utdanning og uavhengighet, og noen faller inn i sykluser av utnyttelse, inkludert slaveri og menneskehandel.

I Europa påvirker barneekteskap uforholdsmessig marginaliserte samfunn, inkludert noen rom, visse migranter og religiøse minoritetsgrupper der tradisjonelle normer, kjønnsulikhet og sosialt press kan opprettholde praksisen. For noen familier blir det sett på som en måte å bevare kulturell identitet, beskytte familiens ære eller lindre økonomiske vanskeligheter.

Å heve Portugals lovlige ekteskapsalder til 18 år er mer enn en lovgivningsendring; det er et nødvendig skritt for å beskytte sårbare jenter fra å bli usynlige ofre i sine egne lokalsamfunn.

Få med deg de viktige nyhetene fra Portugal.
Meld deg på gratis nyhetsbrev – nederst på siden.

Vær med og støtt Mitt Portugal. Velg enkeltbeløp eller månedlig støtte:

Annonse

Oppdag mer fra Mitt Portugal

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x