Ny eller gammel logo..?

Regjeringens høyeste prioritet? En ny logo!
Design tilhører ikke bare kreative studioer. Bare 14 dager etter sin periode bestemte den portugisiske statsministeren Luís Montenegro at endring av regjeringens logo var den mest presserende saken på dagsorden.

Han erstattet det offisielle statsemblemet – designet for bare et år siden – med et gammelt som inkluderte Portugals våpenskjold. Hvis du noen gang har sett på landets flagg, kan du godt huske et symbol nær midten. Det er våpenskjoldet den nye regjeringen var fast bestemt på å bringe tilbake.

I 2023 utviklet designeren Eduardo Aires en ny logo inspirert av Portugals flaggfarger – grønt, gult og rødt – og valgte geometriske former. Våpenskjoldet ble en symbolsk gul sirkel mellom et grønt rektangel og en rød firkant, og skapte en minimalistisk grafikk som også var enkel å tilpasse for digital bruk.

Den nye regjeringen virket imidlertid opprørt over fraværet av det tradisjonelle våpenskjoldet – fem blå skjold på et hvitt bakteppe. De beskrev disse elementene som “essensielle for Portugals identitet, vår historie og kultur”, siden de er flaggets eldste funksjon, og har vært en del av det kontinuerlig siden 1000-tallet. Ut med det nye, inn med det gamle, ser det ut til.

Men…
Etter å ha hentet tilbake våpenskjoldet i logoen, lanserte over 4700 portugisere en offentlig underskriftskampanje som ba om tilbakeføring av den minimalistiske og geometriske logoen.

De kritiserte Montenegros utspill som en populistisk og snever tolkning av nasjonal identitet. Dette kan fremstå som et mindre problem, men design forvandler ideer til produkter eller symboler, og påvirker hvordan vi opplever og engasjerer oss i verden.

Ikke nok med det, i et land med mange presserende spørsmål som rimelige boliger, inflasjon og fremveksten av høyreekstreme, for å nevne noen, ser det ut til at en ny statsminister som vurderer en logoendring er en toppprioritet i de første dagene. som veldig dårlig dømmekraft.

Kilde: The European Correspondent (Meningene står for korrespondentens regning)

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x