Algarve. Foto © RoyGabrielsen.com

Brussel forsøker å “harmonisere” Europas tilbakevending til turisme “før sommeren”

Europakommisjonær Thierry Breton er fokusert på å samarbeide med de 27 medlemslandene for en “sikker gjenåpning” av unionen, “inkludert grenser, som vil frigjøre turistsektoren fra sin tilstand av total lammelse med null inntekt”. Dette melder portugalresident.com.

Med ansvar for det ‘indre markedet’ sier Breton til Expresso: “Det er ekstremt viktig at vi begynner å gi svar til virksomheter før sommeren.”

Ja, den første bekymringen må være at det ikke er noen tegn på at den pandemiske bølgen når land tar fatt på strategiene for å slå seg ut – men presset er på å gi dem veiledning, og muligens til og med håp.

Her er turismesjefer delt. Det er de som sier at i sommer kunne se mange bedrifter bryte selv med hjelp fra portugisiske ferierende og de som ankommer hit på veien – og andre, som Elidérico Vieigas, president i Algarves hotellforening AHETA, som er uendelig mye mer pessimistiske og sier “Jeg ser sjansene for jevn inntekt til neste påske“.

For dette formål fokuserer Brussel på å komme med en plan som den håper å publisere 13. mai.

Expresso sier, det vil være mer en serie anbefalinger – overlate endelige avgjørelser til hvert medlemsland – men poenget er at det skal være en “harmonisering” av regler slik at bedrifter og feriegjester “vet hvor de er”.

Forklaret Breton, “det er allerede snakk om turister fra Nord-Europa som skal mot sør. Jeg håper dette blir mulig. Men for at det skal være, må vi forstå planene i alle medlemslandene ”. Og forstå dem “veldig bra”, understreket han.

Uten å kommunisere klare regler fra forskjellige regjeringer, vil opplag (av mennesker) være vanskeligere, spesielt ettersom en ferietur i noen tilfeller kan innebære å krysse “tre, fire eller til og med fem land”.

Bretons bekymringer kom da beboeren selv har begynt å motta forespørsler om informasjon fra familier i Holland og Belgia som planlegger bilturer til Algarve senere i sommer, men usikker på om de vil være mulig. Det er med andre ord et klart behov for klarhet … og raskt.

Noen land – inkludert Kroatia og Hellas – har vist seg for en opprettelse av en form for Covid-19 ‘pass’ som attesterer at innehaveren ikke bærer viruset, legger Expresso til. Breton sier at detaljer som dette “vil avhenge av dialog mellom land og deres respektive helsemyndigheter”.

På spørsmål om muligheten for at noen regjeringer gjør det vanskelig for innbyggerne å forlate hjemlandet “som en strategi for å redde intern turisme, sa Breton at han håper medlemslandene vil” tillate turister å reise til sine favorittreisemål “, men akkurat nå , “Det er for tidlig å si hvor og hvordan”.

Luftfart er nøkkelen

Nøkkelen til hele strategien er luftfart: hvilke selskaper vil kjøre ruter, hvor ofte, hvor og i mindre grad for hvilke priser? 

Ryanair, for eksempel, har nettopp kunngjort at de ikke kjører ferieflyvninger i alvorlig grad før i juli, og til og med da forventer den at passasjertallene vil være godt nede, i utgangspunktet fordi folk ikke føler seg trygg nok til å reise.

Turisme representerer mellom 10% – 11% av Europas BNP, legger Expresso til, mens det i Portugal utgjør 16%.

I hele Europa er det 27 millioner mennesker som jobber avhengig av turisme i en eller annen form – og av de tre millioner selskapene i sektoren er 90% små eller mellomstore bedrifter som allerede er i økonomisk nød.

Med andre ord, Brussels strategi – pluss detaljer om økonomisk støtte som sannsynligvis er til sektoren – er ganske sårt nødvendig. Her ligger ‘problemene’ i løpet av det neste syvårige budsjettet som allerede har sett og fortsetter å se, en grad av ‘nord-sør-spenning’ (klikk her) .

Breton sier, mange små og mellomstore bedrifter vil trenge subsidier og ikke lån – enten de er involvert i turisme eller annen sektor – og selv om ingenting på dette området har blitt bestemt ennå, sa han til Expresso: “mens jeg er kommisjonær for det indre markedet vil jeg presse (for subsidier), og jeg er ikke alene om dette ”.

Han understreket at hva nordlige land likte å si, markedene deres er sammenvevd med de sørlige, og det er derfor i alles interesse å sikre at hvert land overlever denne krisen.

I mellomtiden vil reiselivsbedrifter generelt måtte “oppfinne seg selv”, understreket han. De må bli “mer bærekraftige, grønne, digitale og spenstige”.

I september / oktober skal det være en EU-konferanse om akkurat dette temaet, la han til.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x