Tavira - et fartøy, som ikke befinner seg i sitt rette element.

Verste tørken i Spania og Portugal på over tusen år

Deler av Portugal og Spania er tørrere enn de har vært på 1200 år, ifølge ny forskning, som advarer om konsekvensene for vin- og olivenproduksjonen. Dette skriver NRK/NTB.

Tørken er et resultat av et atmosfærisk høytrykkssystem drevet frem av klimaendringer, spesielt de siste 100 årene, ifølge forskning publisert av det amerikanske tidsskriftet Nature Geoscience mandag.

azorhøytrykket, som ligger sør for den portugisiske øygruppen Azorene i Atlanterhavet, har stor effekt på vær- og langsiktige klimatrender i Vest-Europa.

Forskerne bak rapporten i Nature Geoscience har konkluderte med at etter hvert som azorhøytrykket har utvidet seg i takt med klimaendringene, har vintrene i det vestlige Middelhavet blitt tørrere.

Det vil ifølge forskerne føre til en økende risiko for tørke på den iberiske halvøya og true landbruket. Også andre land i Sør-Europa er rammet av kraftig tørke.

Italias statsminister Mario Draghi uttalte mandag at regjeringen planlegger å erklære krisetilstand og lansere tiltak som svar på den alvorlig tørken som har rammet deler av landet.

Den nordlige delen av Italia er spesielt hardt rammet, og de store innsjøene, inkludert Gardasjøen, holder mye mindre vann enn det som er normalt på denne tiden av året.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x