KI illustrasjon

Portugisisk ungdom midt i utvandringen

Last updated:

Emigrasjon
Portugisisk ungdom midt i utvandringen
Portugal har en av de høyeste utvandringsratene på kontinentet. Omtrent en femtedel av alle portugisere emigrerer ut av landet sitt for bedre muligheter andre steder, her er grunnen.

Bare et steinkast fra Palácio de São Bento, det portugisiske parlamentet, deltar førsteårs universitetsstudenter i en tåkelignende seremoni. De ser alle ut til å nyte det festlige øyeblikket, uten bekymringer om fremtiden deres. Likevel, hvis vi tror på statistikken, vil en god del av dem sannsynligvis forlate landet sitt om bare noen få år.

Portugal har en av de høyeste utvandringsratene på kontinentet. I 2023, før den siste oppdateringen, var det til og med eurosonen med høyest utvandringsrate. Nå rangert som fjerde, bak Kroatia (25,3%), Litauen (24,2%) og Malta (23,3%), registrerer Portugal fortsatt en spesielt høy utvandringsrate på 20,4% – noe som betyr at over en femtedel av den portugisiske befolkningen bor utenfor landet av fado. Hoveddestinasjonene for portugisiske emigranter er fortsatt Storbritannia, Frankrike, Spania, Sveits og Tyskland.

30 % av unge født i Portugal bor utenfor landet

Rundt 75 000 individer emigrerer hvert år. Mellom 1960 og 2019 ble antallet portugisere som bodde i utlandet mer enn doblet, fra i underkant av 1 million til over 2,3 millioner. Men ser vi nærmere på data publisert av det portugisiske emigrasjonsobservatoriet, bor 30 % av unge individer født i Portugal – rundt 850 000 mennesker i alderen 15 til 39 – nå utenfor landet sitt.

Etter sykepleierstudiene kunne ikke David Araújo finne noen jobb tilbake i Portugal. – Uten erfaring var det knapt mulig å finne arbeid, selv på sykehjem eller noen rehabiliteringssentre, og det var ikke målet mitt for en første jobb, sier 28-åringen. “Mellom å flytte til Lisboa, hvor husleiene allerede var uoverkommelige gitt utsiktene for lave lønn, eller å flytte til et annet land der leieprisene var mer eller mindre den samme, men lønnen var dobbelt så høy… Det tok meg ikke lang tid å bestemme meg og forlate Portugal.”

Hjerneflukt

Å returnere til Portugal er fortsatt et stykke unna toppen av prioriteringene hans, selv om han ønsker å være nærmere familien sin på lang sikt. Men David husker at han allerede hadde blitt ansatt i Belgia før han fikk vitnemålsekvivalens. For noen år siden ansatte sykehuset der han begynte å jobbe ofte portugisiske sykepleiere på grunn av mangel på helsepersonell. Dette reflekterer en bredere trend: hjerneflukt har blitt en spesiell bekymring, spesielt siden den økonomiske krisen i 2008.

En studie viste at mer enn 20 000 dyktige personer forlot Portugal for å søke arbeid i 2008 (sammenlignet med 8 000 i 2007). Et stort antall sykepleiere, leger eller til og med vitenskapelige forskere emigrerte for å unnslippe arbeidsledighet, mangel på karrieremuligheter og jobbusikkerhet.

For Andreia Pires, 26 år gammel, er hovedårsakene bak hennes familieeksodus de samme: “Foreldrene mine bestemte seg for å flytte ut av Portugal for 20 år siden for å finne bedre lønn, en bedre fremtid for broren min og meg. Målet deres var aldri å bosette seg , men når du først drar, er det vanskelig å begynne på nytt.»

Et stramt arbeidsmarked med for det meste prekære arbeidsforhold, en minstelønn på rundt €820, lønn som ikke holder tritt med inflasjonen, et dystert politisk syn med den nylige fremveksten av det høyreekstreme Chega-partiet, og virkningen av masseturismen på boligpriser: ifølge den unge portugiseren som er intervjuet, er det mange grunner til å pakke og forlate landet, noe som gjør utvandring til et stadig mer attraktivt valg.

Hjemme ser Andreia og familien hennes jevnlig på portugisisk TV. “Hver dag snakker de om denne ungdomseksodusen og hvordan regjeringen ønsker å bekjempe den, men ærlig talt ser jeg ikke mange endringer i løpet av årene,” beklager hun. Og mens en tredjedel av de portugisiske ungdommene har forlatt hjemlandet, hva gjør de resterende? «De sliter», svarer André Cardoso.

Unge portugisere blir stadig mer desillusjonerte.

Ifølge den nyvalgte presidenten for det portugisiske nasjonale ungdomsrådet Andre Cardoso, skader denne utvandringen også landets identitet. Genererer en følelse av tap og skjørhet blant unge portugisere som ikke føler seg spesielt nær hjemlandet sitt lenger.

“Unge portugisere blir stadig mer desillusjonert,” sier Cardoso. “De fleste ungdommer ønsker ikke å dra. Det er bare deres eneste levedyktige alternativ hvis de ønsker å være i stand til å betale regningene. De har ikke engang nok i lommene til å føle seg trygge og forlate foreldrenes hus.” Faktisk, ifølge Eurostat, forlater unge portugisere foreldrehjemmet i en gjennomsnittsalder på 27,9 år, høyere enn EU-gjennomsnittet på 26,4 år.

I begynnelsen av oktober kunngjorde den portugisiske regjeringen at de ville kutte skattene for personer på 35 år og under, med sikte på å forhindre ytterligere emigrasjon og hjelpe unge borgere å bosette seg i Portugal. De som tjener opptil €28 000 årlig, betaler ingen inntektsskatt det første året, og skattebyrden øker gradvis over 10 år. Dette tiltaket vil også gjelde for utlendinger som i økende grad har strømmet til Portugal. Budsjettproposisjonen for 2025 vedtok sin første behandling 31. oktober. For ungdomsminister Margarida Balseiro Lopes, mens tiltaket har høye økonomiske kostnader, er det usammenlignbart dyrere å ha den mest kvalifiserte generasjonen på flukt.

I tillegg til å adressere lønn slik at færre unge nyutdannede som kommer ut på arbeidsmarkedet tjener minstelønn, foreslår André Cardoso fra Nasjonalt ungdomsråd å investere mer i offentlige boliger som en annen løsning. Han runder av: «Det er ikke ille for ungdom å reise til Europa og videre, men de må få rettferdige betingelser for å komme tilbake».

Kilde: The European Correspondent.

Få med deg de viktige nyhetene fra Portugal.
Meld deg på gratis nyhetsbrev – nederst på siden.

Vær med og støtt Mitt Portugal. Velg enkeltbeløp eller månedlig støtte:

Annonse

Oppdag mer fra Mitt Portugal

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x