Tavira, Øst-Algarve. Foto © RoyGabrielsen.com

Nylig regn forbedret tørke-situasjonen i Algarve, men løser ikke problemet

Faro, 1. april 2020 (Lusa)Regnet som falt i Algarve de siste to ukene, reduserte tørkenivået i regionen og bidro til å øke lagring i demningene, men det var fremdeles utilstrekkelig, ifølge regiondirektøren for landbruk og fiskeri.

“Dette regnet løser ikke tørkeproblemet og heller ikke nødvendig lagring før på slutten av året, men vannstanden i jorden har forbedret seg betraktelig”, sa Pedro Valadas Monteiro til Lusa.

I Faro-området, sa han, registrerte Regional Directorate for Agriculture and Fisheries (DRAP) til og med nesten 80 millimeter regn på to uker, som han klassifiserte som “veldig bra”. I den nordøstlige Algarve, hvor tørken har vært mer vedvarende, registrerte fylkene Castro Marim og Alcoutim, også i distriktet Faro, 70 millimeter i samme periode, “som representerer mer enn 10% av de 600 millimeter per år”.

“Med nedbøren i disse to ukene må det ha skjedd en forsterkning i demningene i øst [østlige sonen i Algarve] på fire kubikk hektar – fire millioner kubikk”, sa han.

Tatt i betraktning de 20 kubikkhektimeter som årlig er nødvendig for landbruket og de mer enn 30 kubikkhektometrene med offentlig forsyning, til og med å legge til det som allerede var i disse Odeleite-Beliche-bassengene, er det fremdeles “et underskudd på fire til fem kubikkhektimeter frem til slutten av året” .

I slutten av februar var sentralsonen i Algarve og nordøst “i ekstrem tørke”, men i vinden “var det allerede områder med svak tørke og andre i moderat”. I bakgården “var det en forbedring”, men fremdeles “forblir det i ekstrem eller alvorlig tørke”, avhengig av sonene.

For regnfuktavlinger er vannmengden i jorden en viktig data, og i desember var disse verdiene “dramatiske”, med “mer enn halvparten av Algarve-territoriet under 10% av det såkalte permanente visnepunktet”, avslørte han og refererte til til nivået av fuktighet som planten ikke kan fjerne mer vann fra jorda fra.

Basert på denne verdien kan røttene på busken og regnet, brukt til å “utforske vannet som naturlig finnes i jorda, ikke lenger absorbere den fordi den er så knapp”, forklarte han.

Data fra det portugisiske instituttet for hav og atmosfære (IPMA) tirsdag (31. mars) indikerer en markant forbedring på dette nivået, med verdier over 20% – en stor del av Algarve har prosentandeler mellom 41% og 60%, og noen områder overstiger 60% vann i jorda.

Disse verdiene “er tilstrekkelige for regnfôrede avlinger”, enten for blomstring – for å skje på dette tidspunktet – eller for begynnelsen av fruktvekst i løpet av de neste ukene.

Kommunene Silves, Lagoa og Portimão “har ingen stor bekymring, verken på grunn av regnet som er registrert eller på grunn av” arbeidene som er utført de siste årene “i vanningsomkretsen, som ifølge regiondirektøren bidro til” reduksjon av tap og bedre bruk vann ”.

Regjeringens beslutning om å begynne å bruke vann fra Funcho-demningen, i Silves kommune, til menneskelig bruk – og ikke bare til landbruksbruk – etterlot bønder imidlertid “med noe frykt”.

Pedro Valadas Monteiro vurderte situasjonen som “håndterbar”, men understreket at “god forvaltning” av bønder var viktig, “å kontrollere vannmengden i jorden veldig bra og bare anvende det som er nødvendig”.

For fremtiden forsvarte regiondirektøren behovet for en forsterkning av lagring og henviste til at “å trekke vann fra elven Guadiana” er et alternativ – lik det som gjøres av Spania. Dette ville skje ved siden av Pomarão, i Mértola kommune, distrikt Beja, “siden de siste studiene indikerer at sjøvann ikke når dette området.”

Et annet “essensielt” tiltak er, etter hans mening, byggingen av det kobberbare reservoaret ved elven Foupana, mellom Castro Marim og Alcoutim, et alternativ som allerede var forsvart av miljø- og klimaminister, João Pedro Matos Fernandes.

Få med deg de viktige nyhetene fra Portugal.
Meld deg på gratis nyhetsbrev – nederst på siden.

Vær med og støtt Mitt Portugal. Velg enkeltbeløp eller månedlig støtte:

Annonse

Oppdag mer fra Mitt Portugal

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x