Hva er det med de forlatte slottene i Portugal?

På nettet ser man mange flotte bilder av forlatte slott og kloster. Enkelte fotograf-blogger er dedikert til nettopp slike bilder. Når man ser disse bildene, så får i hvert fall jeg en sterkt trang til å finne, og besøke disse flotte bygningene, som har blitt overlatt til naturen.

En av disse fotograf-bloggene er abandonados.pt – som har noen fantastiske interiørbilder fra disse forlatte bygningene. Noen av dem gir inntrykk av at de siste eierne bare lot alt være som det var, og låste døra. Andre er i ferd med å rase sammen, og man lurer på om det kan være trygt å oppholde seg der inne. Felles for disse er tegn til en storhetstid som ikke finnes lengre. En tapt historie. Heldigvis finnes det gode fotografier av disse bygningene.

Jeg bestemt meg for å finne en av dem, og etter søk i Google Maps fant jeg endelig ett som så praktfullt ut på abandonados.pt. – for bloggen avslører selvfølgelig ikke nøyaktig hvor disse tidligere slottene eller klostrene ligger. Neida. Det må du finne ut av selv.

Etter nærmere 2 timers kjøring kommer jeg frem til Seiça og stopper når GPS’en sier at jeg er fremme ved målet. Men, – her er det jo ikke noe kloster. En liten café i sentrum av en litt større landsby er det litt liv. Jeg går bort til de som står utenfor caféen, og spør hvor dette klosteret befinner seg – og viser bilder på mobilen.

De forteller meg – at det får de stadig spørsmål om, – men det er ikke her.

Altså har fotografen muligens (med hensikt?) holdt tilbake informasjon, – og gitt upresis opplysning om stedet klosteret ligger.

Jeg setter meg i bilen og Googler mer. Joda, det finnes et sted i nærheten av Figueira da Foz, som har Seiça i deler av stedsnavnet. Jeg Googler videre for å få bekreftet at jeg ikke får enda en bomtur. Det er heldigvis bare en drøy time kjøring unna der jeg befinner meg. Jeg må ta sjansen.

Google-søk “mosteiros abandonados”

Hvis du søker på “mosteiros abandonados” dukker det opp mange artikler som kan være av interesse.

Ønsker du å oppleve disse stedene, bør man gjøre grundig forarbeide med å undersøke om det faktisk er mulig å komme inn på stedet. Det er ofte innsiden som er fantastisk. Interiørarkitektur av en dimensjon som er glemt nå.

Jeg har fattet interesse for disse stedene, og har besøkt ett av stedene som det fortsatt er mulig å komme inn i.

7a Bateria

7a Bateria” var til å begynne med et slott/festning, men har – før det ble stengt – blitt brukt av militæret som et forsvar av innseilingen til Setubal.

Deler av bygningsmassen er sikret ved å mure igjen enkelte vinduer eller dører. Det ligger hauger med sand flere steder, – som jeg mistenker skal brukes til fremtid permanent lukking av bygningsmassen. Derfor skal man muligens benytte anledningen allerede i år, hvis man ønsker å besøke stedet.

Hvis du er foto-interessert, så er det mange fine motiver ved “7a Bateria” – både til sort/hvitt- eller farge-bilder.

Spre budskapet
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •