Praia do Carvoeiro. Foto © Pawel Kazmierczak / Shutterstock / NTB scanpix

Endelig nedtelling for Portugals Golden Visas

Portugals regjering har bekreftet at det populære Golden Visa-programmet skal avsluttes, noe som fører til flere uker med spekulasjoner. 

António Costa talte til media på en pressekonferanse i Ajuda-palasset i Lisboa etter et ministerråds kabinettmøte som ble holdt for å takle mangelen på rimelige boliger, og sa at regjeringen vil “slutte å gi nye gylne visum” til utenlandske kjøpere.

Han utdypet at gyldne visum som allerede er utstedt bare vil bli fornyet “hvis de er for eieren og deres etterkommeres egne permanente boliger, eller hvis eiendommen blir plassert på leiemarkedet for langsiktig utleie”.

Tiltaket er en del av ny lovgivning under “Mais Habitação”-programmet (More Habitation), opprettet for å ta opp landets boligspørsmål, delt inn i fem nøkkelfelt: Øke tilbudet av boligeiendommer; forenkling av lisensieringsprosedyrer; få flere boliger på leiemarkedet; takle eiendomsspekulasjon; og støtte familier, både når det gjelder leiekontrakter og boliglån.

I november 2022 hadde statsministeren allerede antydet at Golden Visa-programmet ble revurdert etter å ha sagt at flere visumordninger som Portugal tilbyr ble «re-evaluert», inkludert alternativet residence-by-investment (Golden Visa).

Et spørsmålstegn ble hengende over umiddelbarheten av oppsigelsen på tidspunktet for kunngjøringen, men noen medier rapporterte at Mais Habitação-programmet ville være “oppe til offentlig diskusjon i en måned, slik at [tiltakene] deretter kan bli formelt ratifisert på ministerrådet 16. mars”.

Etter den vanlige prosessen vil den sannsynligvis bli sendt videre til parlamentet for godkjenning (som forventes, på grunn av regjeringens partiflertall), deretter til presidenten, som kan godkjenne pakken eller sende den videre til forfatningsdomstolen.

I en reaksjon på nyhetene sa advokat Célia Brás fra advokatfirmaet PRA Advogados Law: «Den samme regjeringen som for et år siden forbød innvilgelse av nye gylne visum i de store storbyområdene Lisboa og Porto, på bakgrunn av at det var nødvendig å fornye og innovere det indre av landet, er den samme regjeringen som nå vil forby dem. Var det ikke viktig å rehabilitere og få interiøret til å vokse økonomisk? Disse spørsmålene trenger raske og klare svar».

Hun fortsetter, “Likevel er det viktig å ta hensyn til vektingen av de ulike tiltakene som kan være grunnlovsstridige, og som sådan garanterer ingenting på det nåværende tidspunkt at de vil bli effektivt brukt.”

“Blant eierne våre har vi også digitale nomader som nyter eiendommen deres i deler av året fordi boligene også er kvalifisert for D7-visumet.”

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x