Statsminister Costa. Bilde fra YouTube

Covid-19: Avslutningen på unntakstilstanden avhenger av tilstanden til pandemien, ifølge Costa

Lisboa 15. april 2021 (Lusa)Statsministeren sa i dag at han forventer at verken republikkens president eller regjeringen innen to uker vil vurdere det som nødvendig å fornye unntakstilstanden, men understreket at en ny anvendelse av dette regimet avhenger av tilstanden til pandemien.

Denne posisjonen ble overført av António Costa på slutten av Ministerrådsmøtet på Centro Cultural de Belém i Lisboa, der han kunngjorde et sett med aktiviteter som vil gjenåpnes fra mandag innenfor rammen av den tredje av planens fire faser. Regjeringens mangel på definisjon.

Foran journalistene påpekte statsministeren at unntakstilstanden konstitusjonelt er et initiativ fra republikkens president, der regjeringen blir hørt og som krever autorisasjon fra parlamentet.

“Jeg håper veldig mye at det om 15 dager er mulig at republikkens president ikke vil føle behov for å be om unntakstilstand, eller at regjeringen ikke vil føle behov for å spørre presidenten for republikken,” han sa.

Rett etterpå la han imidlertid en advarsel: “Jeg forsikrer portugiserne om at regjeringen aldri vil nøle med å ta de tiltak som anses som strengt nødvendige for å ivareta folkehelsen, det vil si for portugisernes helse og liv”.

På dette tidspunktet begynte den utøvende lederen med å henvise til ønsket allerede fra republikkens president om at landet ikke lenger trenger en unntakstilstand per 30. april.

“Og jeg tror at dette er ønsket fra alle portugisiske borgere og av alle suverenitetsorganer. Men det avhenger alltid av tilstanden til pandemien og derfor av framsynet til tiltakene som er nødvendige for å vedta”, understreket leder av den utøvende.

Stilt overfor kritikk av bagatelliseringen av bruken av unntakstilstanden og med et positivt globalt scenario i slutten av denne måneden når det gjelder forekomsten av covid-19, understreket statsministeren igjen at forslaget om å bestemme unntakstilstand er en del av statsoverhodet.

“Republikkens president konsulterer regjeringen i henhold til tilstanden til pandemien, nemlig hva som synes hensiktsmessig å vedta og om dette rettferdiggjør bruken av dette regimet. Hvis ting fortsetter å utvikle seg i den positive retningen – slik de tydelig utvikler seg – , sannsynligvis vil nødsituasjonen være unødvendig ”, svarte han.

Men lederens leder etterlot seg også umiddelbart en advarsel og sa at “det er viktig å ikke glemme at hver gang et skritt tas i deflasjonen, noe som øker bevegelsesfriheten, øker det samtidig risikoen for å spre infeksjonen”.

“Derfor må økningen i denne friheten ledsages av en økning i ansvaret, for å sikre at denne økningen i risiko ikke fører til en økning i infeksjonstilfeller”, understreket han.

António Costa antydet også at det i fjor ble vedtatt flere restriktive tiltak for å kontrollere spredningen av SARS-CoV-2-viruset utenfor unntakstilstanden.

“De første tiltakene, som for eksempel sanitærgjerdet i Ovar, ble vedtatt uten unntakstilstand og basert på samfunnssikkerhetsloven; og obligatoriske inneslutningstiltak ble vedtatt på grunnlag av folkehelsegrunnloven, som er et juridisk rammeverk som vi forstår nok, fastholdt han.

António Costa henviste til og med til at det senere var tvil fra konstitusjonalister som førte til at regjeringen i november ba om at statsoverhodet ble pålagt “en forebyggende unntakstilstand”.

En forespørsel som var ment å sikre at “det var ingen tvil om lovligheten av tiltakene som er vedtatt”.

“Heldigvis har de fleste naturlig nok godtatt tiltakene, mange ganger har de forutsett tiltakene selv når de oppfatter risikoen for situasjonen. Men selvsagt gjør tretthet, det økonomiske behovet det stadig vanskeligere å respektere disse tiltakene. Det er derfor vi må vi lete etter balanse på den måten at vi trygt kan forstyrre “, la han til.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x