Fredagspils i Cascais - Nordisk forbrødring. Foto © Ole Kr. Ree

Portugal er på topp 10 blant expats når det gjelder å få venner

Portugal har (igjen?) havnet på 10-på-topp listen over land hvor det er lett for utlendinger å få nye venner. Undersøkelsen – Expat Insider – som årlig utføres av InterNations og inkluderer 18.000 som responderer på undersøkelsen.

Globalt sett er det bare 57 prosent av expats som finner det lett å få nye venner i det landet de bosetter seg i – og bare 45 prosent som synes det er lett å få venner blant lokalbefolkningen.

Undersøkelsen viser at Mexico er det beste landet for å få venner i utlandet, etterfulgt av Bahrain, Serbia, Costa Rica, Ecuador, Uganda, Colombia, Taiwan, Israel og Portugal.

Resultatene fremhever den positive effekten som et godt sosialt nettverk kan ha på folk som flytter til utlandet: expats som bor i ni av de 10 beste landene, ikke bare finner det lett å få venner, de er også vesentlig lykkeligere enn deres globale gjennomsnitt.

I den andre enden av skalaen finner utlendinger i Kuwait (68 av 68 land), Sverige, Danmark, Sveits, Saudi-Arabia, Tyskland, Norge, Finland, Østerrike og Estland (59) det vanskeligste å få venner i deres respektive vertsland. På samme måte er de som bor i ni av disse landene også under gjennomsnittlige fornøyd med livet deres generelt – bare expats i Estland overskrider det globale gjennomsnittet.

I motsatt ende av skalaen er nordiske og noen nasjoner i Midtøsten.

I løpet av de siste fem årene av Expat Insider-undersøkelsen har Norge (62. i 2018), Saudi-Arabia (64.), Sveits (65.), Danmark (66.), Sverige (67.) og Kuwait (68.) alltid rangert blant de ti verste land for å finne venner i utlendighet. I tillegg til disse landene, Estland (59.), Østerrike (60.), Finland (61.) og Tyskland (63.) ligger disse på bunnen av listen i den siste undersøkelsen.

De nordiske landene opptrer dårlig når det gjelder å finne venner, med alle fire rangeringer i bunnen 10 siden 2015. Utlendinger i Sverige synes å ha det spesielt vanskelig: over halvparten av dem (51 prosent) har det vanskelig å få nye venner, som er 14 prosentpoeng mer enn det nest verste nordiske landet, Finland (37 prosent), etterfulgt av Danmark (36 prosent) og Norge (34 prosent).

I tillegg tror nesten en av fem utlendinger i Sverige (19 prosent) at det ikke kan være vanskeligere å få nye venner, som er den høyeste andel i verden, etterfulgt av Danmark (18 prosent).

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x