Peniche og Baleal under brennende sommersol

Peniche, Portugal. Foto © RoyGabrielsen.com

Peniche

I det som muligens var den første virkelige sommerdagen i Portugal dette året, tok jeg turen til Peniche og Baleal. Disse stedene ligger i umiddelbar nærhet til hverandre, og hører på en måte naturlig sammen. De har ulike kvaliteter og utfyller hverandre.

Peniche er også kjent for sitt politiske fengsel under det autoritære regimet til António de Oliveira Salazar, mellom 1934 og 1974, som ble avsluttet av Nellikrevolusjonen.

Opprinnelig levde de som bodde her av fiske og jordbruk.

Peniche er i dag dominert av mange turister – gjerne i buss – som skal se på det tidligere fengselet, som nå har status som museum. Jeg kommer tilbake til en egen artikkel om selve museet. Derfor ikke så mye informasjon her.

Museumet har fått oppgradert sin status, og derfor tilført masse penger til restaurering. Oppussingen foregår mens museet er åpent for publikum, men deler av stedet er stengt på grunn av bygge-arbeidene. Men, det er mer enn nok som er åpent, så det er verdt en tur.

Jeg spurte en guide om når oppussingen skulle være ferdig, og hun kunne fortelle at i slutten av 2020 skulle byggearbeidene være avsluttet.

Jeg var her første gang i 1995, og mener det er store endringer i hva vi får se – siden den gang. Guiden jeg snakket med, kunne fortelle at disse områdene skulle åpnes igjen. Dette gjaldt bl.a. en grotte man kunne se ned til, fra et lite hull i bakken inne på området. Og selve fløyen med fengselscellene.

Baleal

Baleal oppdaget jeg ved en tilfeldighet, når jeg bodde her for 5 år siden. En svært snill strand for familier, og surfere på nybegynner nivå. Til tross for at stranden er veldig familievennlig, så er det mest unge surfere her. Også fine strandbarer og små restauranter for lunsj av høy kvalitet. Selv drar jeg hit når jeg vil ha grillet laks.

[wp_mapbox_gl_js map_id=”17110″]

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x