Lisboa. Foto © RoyGabrielsen.com

Lisboa er en av de mest kulturelt dynamiske byene i Europa

Lisboa er den europeiske byen i XL-kategorien (med en befolkning på 500.000 til en million) med mest kulturell dynamikk, etterfulgt av Dublin, København, Amsterdam og Athen, skriver publico.pt.

Lisboa er den mest dynamiske europeiske byen i denne størrelsen, sier den andre utgaven av Observatoriet for kulturelle og kreative byer, et elektronisk verktøy fra Europakommisjonen for å vurdere europeiske byer.

Dette er andre-utgaven av denne type kåringer, som startet i 2017, og skal gi et oppdatert portrett av Europa’s kulturelle og kreative rikdom i et stort utvalg av 190 byer i 30 land.

«Kulturell dynamikk» måler byens kulturelle «puls» når det gjelder kulturell infrastruktur og deltakelse i kultur.

Innenfor den kreative økonomien forblir den europeiske hovedstaden fremtredende, selv om den kommer på tredje plass, etter Stuttgart og Stockholm.

I dette økonomiske domenet er det en annen portugisisk by som skal fremstå prominent, byen Faro, den andre i S-rangeringen (befolkning mellom 50 000 og 100 000 innbyggere), akkompagnert av byer fra Belgia, Estland og Tyskland.

Når det gjelder det «vellykkede miljøet«, som identifiserer de materielle og immaterielle eiendelene som hjelper byer til å tiltrekke seg kreative talenter og stimulere kulturelt engasjement, er ingen portugisiske byer en av de viktigste i sin dimensjonale kategori.

For å nå disse tre fasettene av byers kulturelle, sosiale og økonomiske vitalitet, vurderte observatoriet ni dimensjoner, hvorav noen fremhever portugisiske byer, for eksempel Lisboa, som kommer på tredjeplass når det gjelder “fasiliteter og rom”.

Når det gjelder “kulturell deltakelse og attraktivitet”, stiger den portugisiske hovedstaden til andreplass, mens når emnet oversettes til “jobber basert på kreativitet og kunnskap”, hopper Lisboa til førsteplassen. Porto inntar fjerdeplassen blant europeiske byer med befolkning mellom 100 tusen og 250 tusen innbyggere.

Portugal blir nok en gang markert blant de landene som mest fremmer “nye arbeidsplasser i den kreative sektoren”, og blir her representert av Faro, i første omgang, og Guimarães og Sintra, for det andre blant byene av samme størrelse.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x