Foto © RoyGabrielsen.com

Det meste blir dyrere i 2019 [Opd. 3/1]

De aller fleste tjenester vil få en prisstigning i 2019. Det eneste unntaket er elektrisitet, som får lavere momssats. Dette tilsvarer en prisreduksjon på 3,5%. Men, elektrisitet kan fortsatt bli dyrere – da det er markedet som regulerer prisen.

Husleier, bompenger – som på de fleste strekninger ikke vil stige mer enn 5 cent – og offentlig transport er noe av det vi vil merke først, og som vil fortsette å stige utover i 2019.
20 av de 22 bompengefinansierte motorveiene blir dyrere fra 1. januar.

Tobakk og sukkerholdige drikkevarer. Høyere avgifter på nye biler, og økt veiavgift. De bilene som forurenser mest vil få de største økningene.

Turistskatten i Lisboa som nå er på €1, vil dobles. Brussel har protestert på denne type skatt, men den består ennå. Pengene trengs til et stort etterslep på bl.a. håndteringen av avfall i de store byene, og bedre transport i de delene av byen med størst press fra turisme. Det er overnattings-steder og flyplassen som krever inn denne skatten.

Boligprisene vil fortsette og øke, og dermed også husleiene. Selv skeptikere mener at boligprisene vil øke 7-8 prosent de neste 1-2 årene. Selv om IMF mener at Portugal kan risikere en kollaps.
Portugal er forventet å ha den største prisveksten på boliger i Europa, tett fulgt av Irland og Nederland.
Fast eiendom i Portugal har vært på vei opp siden 2013 – og i 2017 overgikk prisene nivået fra finanskrisen i 2008.

Oppdatering 23. desember 

MEO (Altice Portugal) og NOS melder at de vil justere sine priser i januar, som en følge av inflasjon – mens Vodafone Portugal ikke har tatt noen beslutning ennå, om de også skal øke prisene.

Oppdatering 29. desember

Prisen på diesel vil gå ned med 2 cent, og for bensin blir prisen 5 cent lavere fra nyttår.

SUV’er og minibusser får lavere bompengesatser fra nyttår, da disse kommer inn under klasse 1 – mot nåværende klasse 2, frem til nyttår.

Oppdatering 3. januar – noen SUV’er blir billigere på motorveiene

Følgende biler som frem til og med 2018 var klasse 2 – kommer fra nyttår under klasse 1 på motorveiene; Citroën Berlingo, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage, Lexus NX, Mazda CX-5, Peugeot Partner / Rifter og Toyota RAV4.

De nye reglene for klasse 1, sier at høyden over front-akslingen kan være maks 130 cm, mot 110 cm frem til og med 2018. Dette er fordi bilenes design har endret seg med tiden.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x