Foto © RoyGabrielsen.com

Det meste blir dyrere i 2019 [Opd. 3/1]

De aller fleste tjenester vil få en prisstigning i 2019. Det eneste unntaket er elektrisitet, som får lavere momssats. Dette tilsvarer en prisreduksjon på 3,5%. Men, elektrisitet kan fortsatt bli dyrere – da det er markedet som regulerer prisen.

Husleier, bompenger – som på de fleste strekninger ikke vil stige mer enn 5 cent – og offentlig transport er noe av det vi vil merke først, og som vil fortsette å stige utover i 2019.
20 av de 22 bompengefinansierte motorveiene blir dyrere fra 1. januar.

Tobakk og sukkerholdige drikkevarer. Høyere avgifter på nye biler, og økt veiavgift. De bilene som forurenser mest vil få de største økningene.

Turistskatten i Lisboa som nå er på €1, vil dobles. Brussel har protestert på denne type skatt, men den består ennå. Pengene trengs til et stort etterslep på bl.a. håndteringen av avfall i de store byene, og bedre transport i de delene av byen med størst press fra turisme. Det er overnattings-steder og flyplassen som krever inn denne skatten.

Boligprisene vil fortsette og øke, og dermed også husleiene. Selv skeptikere mener at boligprisene vil øke 7-8 prosent de neste 1-2 årene. Selv om IMF mener at Portugal kan risikere en kollaps.
Portugal er forventet å ha den største prisveksten på boliger i Europa, tett fulgt av Irland og Nederland.
Fast eiendom i Portugal har vært på vei opp siden 2013 – og i 2017 overgikk prisene nivået fra finanskrisen i 2008.

Oppdatering 23. desember 

MEO (Altice Portugal) og NOS melder at de vil justere sine priser i januar, som en følge av inflasjon – mens Vodafone Portugal ikke har tatt noen beslutning ennå, om de også skal øke prisene.

Oppdatering 29. desember

Prisen på diesel vil gå ned med 2 cent, og for bensin blir prisen 5 cent lavere fra nyttår.

SUV’er og minibusser får lavere bompengesatser fra nyttår, da disse kommer inn under klasse 1 – mot nåværende klasse 2, frem til nyttår.

Oppdatering 3. januar – noen SUV’er blir billigere på motorveiene

Følgende biler som frem til og med 2018 var klasse 2 – kommer fra nyttår under klasse 1 på motorveiene; Citroën Berlingo, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage, Lexus NX, Mazda CX-5, Peugeot Partner / Rifter og Toyota RAV4.

De nye reglene for klasse 1, sier at høyden over front-akslingen kan være maks 130 cm, mot 110 cm frem til og med 2018. Dette er fordi bilenes design har endret seg med tiden.

Få med deg de viktige nyhetene fra Portugal.
Meld deg på gratis nyhetsbrev – nederst på siden.

Vær med og støtt Mitt Portugal. Velg enkeltbeløp eller månedlig støtte:

Annonse

Compare