Foto © RoyGabrielsen.com

Vekst i turismen for 2018, men en av de verste somrene i år

I motsetning til all media-hype om hvor godt det går i Portugal, har statistikkinstituttet INE kommet med sin egen fortolkning av veksten i turisme.

INE’s rapport forklarer at inntektene fra hotell- og cateringbransjen har vokst storslagent med tosifrede tall. Den tid er nå forbi, mener INE.

Den portugisiske økonomien sakker på ulike fronter, og turismen fører an med en nedadgående trend.

Beregninger fra finansavisen Dineiro Vivo ved hjelp av INE’s data viser at inntektene hotell-, catering- og «andre turistinnkvartering» -sektoren utgjorde 1,4 milliarder euro for prinsippmånedene i fjor sommer. Dette representerte en vekst på 3,4% for sommeren 2017, men utgjorde den laveste veksten siden 2014, – som har vært tosifret hvert år.

Som det sies; «ingenting varer evig» – og dette dreier som om store inntekter fra turistene hvert år.

Men det er flere indikasjoner om problemer i følge INE’s forskning. Ikke minst at flyplassen i Lisboa har kommet til et metningspunkt i trafikkmengde.

INE har også sett på andre sektorer – for å se hva som skjer med økonomien.

Eksporten har gått ned, – eller i hvert fall veksten i eksporten har gått ned. Eksportveksten har gått ned fra en vekst på drøyt 7 prosent, til en vekst på drøyt 3 prosent – i sammenlignbare perioder.

Byggebransjen opplever lavere investerings-tempo. Første 3 måneders periode i 2018 var veksten 3,6%, mens neste 3 måneders periode var veksten 2,4%.

Landbruket er i lavkonjunktur, som faller i alle 3-måneders-periodene – og er nede på 0,1% vekst. Det laveste på den siste 2-års perioden.

Bare 2 sektorer gjør det bra – i følge Dineiro Vivo – «Energi, vann og sanitet» og forsikrings- og eiendomsbedrifter.

Hovedgrunnen for den svakere økonomien, sies å være den negative situasjonen i de internasjonale markedene.

Dineiro Vivo sier også at to av landets største bedrifter Vista Alegre og Sonae MC (Modelo Continente) ønsket å utvide på aksjemarkedet, men har trukket det tilbake på grunn av de siste konjunkturendringene.

 

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x