Foto © RoyGabrielsen.com

Portugal innfører nye NHR-skatteregler

Last updated:

Rykter fra kilder i regjeringen sier at det kan bli snakk om 10% skatt til Portugal, – minimum 7.500 euro per år. Hva som skjer med den norske «kildeskatten» vet vi ingenting om – ennå.

Regjeringen innførte regler for ikke-vanlige (ikke-portugisiske) innbyggere som ble lansert i 2009 og har mer enn 27 000 registrerte personer – og har vært en kraftig driver for investering i eiendommer i Portugal, spesielt de siste årene. Men det er endringer i sikte i dette programmet som gir skattemessige fordeler til utenlandske pensjonister som bosetter seg i landet. Tanken er å beholde fritaket for de som allerede har det, men å redusere det for de som ber om det i fremtiden.

PS forbereder seg på å gå videre med et forslag om å endre statsbudsjettet i 2020 for å endre regimet for ikke-vanlige innbyggere. Siterer avisen Negocios fra regjeringskilder, og legger til at målet er å innføre regler for en minsteavgiftsskatt på pensjonister som ankommer Portugal og ender dermed med å miste full dispensasjon – som har vært gjeldende til nå.

Vår anmerkning:
Nordmenn har allerede mistet sin NHR-status.
Norsk kildeskatt er på 15%. Melder du flytting til Portugal, og betaler skatt i begge land – eller bare i Norge, så leverer du uansett selvangivelse i begge land. Skattemyndighetene ordner opp seg imellom – så du ikke blir dobbelt-beskattet. Må man betale noe i Portugal får man det igjen fra Norge.


Offentlig tjenestepensjon skattes i Norge. Eller landet du har tjent pensjonen.

Iflg. skatteavtalen skal utbetaling i norsk folketrygd skattlegges i Norge. Private pensjoner kan skattlegges i Portugal.

Mulig jeg har misforstått det hele..
Minsteskatten på €7.500 skal muliges være for de som skal inn under fremtidig NHR – d.v.s ikke nordmenn – siden vi ikke får NHR lengre (med mindre vi allerede har).
Fremtidens NHR blir dermed bare for de velstående – uansett ikke for nyutflyttede nordmenn.

Alle oss andre (nordmenn) forholder oss til vanlige skattesatser.

Inntekt i Portugal skattes til Portugal.

Utenlandske pensjonister som blir med i det ikke-vanlige innbyggerregimet (NHR) i fremtiden, bør miste fritaket og dobbelt ikke-beskatning og vil bli pålagt å betale en skattesats på 10% med minimum € 7.500 per år ifølge avisen Expresso. Utenlandske pensjonister har for øyeblikket full dispensasjon, fordi det ikke kreves dobbeltbeskatningsavtaler i Portugal eller i hjemlandet.

Endringen i NHR-status ble ifølge Negocios-avisen utarbeidet av Finansdepartementet og er i tråd med kravene fra den portugisiske venstresiden, som er veldig kritisk til dette regimet, spesielt Venstreblokk (Bloco de Esquerda).

Forslaget vil bli lagt fram av medlemmer av Sosialistpartiet (PS) under debatten om statsbudsjettet i 2020 (OE-2020). Og ifølge Expresso forsøker den å oppnå en slags kvadrering i sirkelen: «å roe den økende interne og eksterne kritikken som har blitt hørt om disse skattefordelene, og samtidig ikke å holde velstående utlendinger borte fra et regime som har investert millioner i eiendom og skatterådgivning.»

NYE REGLER SOM TILSVARER FORDELER FOR «HJERNER»

Dette er ikke første gang at det portugisiske finansdepartementet vurderer en slik endring i NHR-statusen, som Negocios også påpeker. Allerede i 2017, som en del av utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2018, bekreftet Mário Centeno at en endring ble evaluert, og i mellomtiden hadde landet allerede blitt tvunget til å reforhandle avtaler om dobbeltbeskatning med land som Sverige eller Finland. Så med dette tiltaket, er installasjon av en minstesats også en måte for Portugal å roe visse land som ønsket å gjøre det samme og utfordre skatte-avtalene.

Den nye modellen vil, hvis den blir bekreftet, overholde reglene som er brukt – under samme regime – for ikke-innbyggere med aktiviteter med høy merverdi, de såkalte «hjerner», som bosetter seg i landet og som i en periode på ti år dro fordel av en skattesats på 20%.

Kontakt oss dersom du mener noe er feil i artikkelen.
Det var idealista.pt (og lisbob.net) som skrev om dette først.

×
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x