Funchal


Tekst og foto :: Nancy Sandvoll  (Klikk på bildene for stort format)


Funchal ble grunnlagt i 1508, og feiret 500 år i 2008. Opphavet til navnet er at det vokste massevis av funcho (fennikel) her da de første nybyggerne ankom, og Funchal betyr rett og slett ”der fennikel gror”. Byen ligger på sydkysten av Madeira, i en vakker bukt omringet av høye, grønne fjell og dype daler. Funchal har en lang rekke fritidssysler å by på. Man kan besøke dens mange vakre hager og parker, vandre gjennom pittoreske gater og åpne plasser med de vakre portugisiske brusteinsfortauer, og slappe av på en av de mange fortausrestauranter og kafeer i sentrum. Byens forskjellige museum og historiske bygninger er vel verdt et besøk, og du finner kunstgallerier med arbeider av nasjonale og internasjonale kunstnere. Havbrisen rundt bukten lokker til besøk langs Marinaen, hvor det ligger båter fra hele verden.

Foto © Nancy Sandvoll

1: (alle portugisiske katedraler bærer dette navnet). Gotisk katedral bygget i 1485-1514 med et av landets vakreste tak utskjært i lokalt treverk. Arkitekturen er inspirert av spansk-arabisk og gotisk rundbuestil. Hoveddøren er gotisk. Dom Manuel I betalte selv byggingen. (Dom = Konge) Manuel I er opphavet til Manuelin arkitektur, som bl.a. ses i Torre de Belem, og Mosteiro dos Jerónimus i Lisboa, som de fremste eksempler på stilen.

Foto © Nancy Sandvoll

2: Teatro Municipal Baltazar Dias (byteatret) i Avenida Arriaga ble bygget i 1884 – 1887. Et nydelig lite teater – som et operahus i miniutgave.

 

3: Largo do Município. Her ligger noen av byens mest grasiøse bygninger. I østsiden av plassen ligger Câmara Municipal (Rådhuset), som ble bygget som et bolighus av Conde de Carvalhal (Conde = greve) i det 18de århundre. I 1883 ble bygningen kjøpt av Funchal kommune, og har siden vært byens rådhus. I nordenden ligger Igreja Colégio. Jesuittene begynte å bygge kirken i 1629. Interiøret består bl.a. av flerfargede azulejos (malte, keramiske fliser) fra det 17de og 18de århundre av uvurderlig verdi. Selve torget er belagt med stein i skjellfasong, som skal forestille fiskeskjell. I sørenden ligger et lite toetasjes kloster bygget i 1600.

 

Foto © Nancy Sandvoll

4: Palácio do Bispo (Biskopens palass) ligger i enden av Rua do Bispo (parallelt med Pr. Município). Palasset ble gjenoppbygget etter jordskjelvet i 1748. Det originale ble bygget i 1600. Palasset huser i dag Museu de Arte Sacra (Museum for hellig kunst) hvor man kan se en stor samling kunst fra 15de – 18de århundre.

 

Foto © Nancy Sandvoll

5: Forte de São João Baptista (Fortaleza do Pico). Fortet ble bygget i det 17de århundre som del av byens forsvar mot pirater. I dag holder den portugisiske marinen til her. Det er en av byens beste utsiktpunkter, og en av hovedattraksjonene. Her er et museumsrom som er åpent daglig for besøkende.

 

6: Rua dos Ferreiros. Her ligger flere a vinhusene – de fleste er åpne for publikum, og veldig gjerne tilsiktet turistmarkedet. Midt mellom dem, i nr. 109 uten skilt på døra ligger et klenodium – et lite vinhus som har vært i familien Barros e Sousas eie i fire generasjoner. Madeiravin blir her lagret og tappet etter gamle, manuelle metoder.

 

Foto © Nancy Sandvoll

7: Museu de Fotografias Vicentes. I Rua da Carreira, i en av byens vakreste bygninger fra det 19de århundre finner man Portugals eldste fotostudio. Landets første profesjonelle fotograf – Vicente Gomes da Silva, åpnet i 1848 sitt første studio, og flyttet til Rua da Carreira i 1856.

 

Foto © Nancy Sandvoll

8: Museu Henrique e Francisco Franco ligger mot enden av Rua de João de Deus. Brødrene er Madeiras mest berømte kunstnere, og hadde studio både på Madeira og i Lisboa. Henrique var maler, og Francisco var skulptør.

 

9: Instituto do Bordado, Tapeçarias e Artesanato (institutt for broderi, billedvev og håndverk) ligger i Rua do Visconde da Anadia. Museet viser bl.a. blonder og broderier, som gjør dagens håndarbeider til skamme. Blant andre ting finnes også en liten samling tradisjonelle drakter fra øyas regioner.

 

Foto © Nancy Sandvoll

10: Museu do Instituto do Vinho (Vininstitutt og museum) ligger i en neoklassisk palass fra det 19de århundre av stor betydning for regionens historie. Museet har en utstilling av trykk, fotografier, maskiner etc. som viser de forskjellige fasene i produksjonen av Madeiravin.

Foto © Nancy Sandvoll

11: Igreja de São Pedro er en vakker liten kirke fra det 16de århundre med ”azulejos” (malte fliser) fra det 17de århundre. På venstre side av kirken går Calçada de Santa Clara, en bratt, liten vei hvor 3 av byens attraksjoner ligger:

 

Foto © Nancy Sandvoll

12: – Casa-Museu Frederico de Freitas er en herregård fra det 18de århundre, og inneholder en stor samling vakre objekter fra hele verden, som; malerier, utskjæringer, portugisiske og engelske møbler, persiske, tyrkiske og mauriske fliser og ”azulejos”.

 

Foto © Nancy Sandvoll

13: – Litt høyere oppe i bakken ligger Convento de Santa Clara, som ble grunnlagt i 1496 av et av Zarcos barnebarn, og fortsatt er kloster, og bygget på stedet hvor Zarco selv reiste et kapell. Ring bjellen. Noen vil lukke opp, og vise deg rundt. Det er lurt å ikke komme ved lunsjtider. Inngang er gratis, men en donasjon på noen euro per person blir satt pris på. Zarco, og en generasjon eller to av hans etterkommere er gravlagt i kirken. Bak den gotiske inngangsporten ligger et fredelig kloster og en appelsinhage hvor man kan se restene av Zarcos originale kapell. Like ved ligger et kapell med rike takmalerier. Hovedkirken ble bygget i det 16de århundre, og er dekket fra gulv til tak med blå og gule azulejos fra det 17de århundre.

 

Foto © Nancy Sandvoll

14: – Fortsett litt oppover Calçada de Santa Clara, og du kommer til Museu das Quinta das Cruzes, som ble bygget litt etter litt mellom det 16de og 19de århundre. Her er en stor hage ispedd arkitektoniske gjenstander reddet fra bygninger rundt i Funchal, bl.a. en Manuelin vindusramme. Museet inneholder bl.a. imponerende samlinger engelske møbler, Italienske og Flamske malerier. I annen etasje er rommene arrangert tematisk, som: Det Orientalske Rom med noen spesielt vakre skaper, og Det Franske Rom med porselen spesielt bestilt fra Kina til ære for Louis XVI og Marie Antoinette.

 

15: Museu Municipal (bymuseet) ligger i Palácio de São Pedro i Rua da Mouraria. Palasset er en bygning fra det 18de århundre, og tilhørte engang Greven av Carvalhal. Museet inneholder endel utstoppede fugler, og noen preserverte haier. I det lille akvariet kan du se bl.a. moreneåler og fargerike tropiske fisk.

 

16: Quinta Vigia (tidligere Quinta das Angústias) er offisiell bolig for Madeiras president. En rosa bygning i en stor hage ovenfor Santa Catarina parken (17), som dateres tilbake til det 17de århundre.

 

17: Parque Santa Catarina har en fin utsikt over havnen. Nederst i parken ligger det bittelille ”Capela de Santa Catarina”, som er stengt og ikke i bruk. Kapellet er for det meste fra det 17de århundre, men rett utenfor portalen kan man se et kar for hellig vann i Manuelin stil. Kapellet står på stedet hvor Zarco bygget det originale i 1425.

 

18: Fortaleza (eller Palácio) de São Lourenço ble påbegynt i begynnelsen av det 16de århundre, og fortet var Funchals første forsvarsbygning. Med sin militære manuelin og mannerist arkitektur har bygningen blitt endel endret i løpet av årene, og gradvis blitt til et “nasjonalpalass”. Bygningen er veldig viktig for den politiske historien til Madeira Autonome Region. Tre nordvendte bastioner ble bygget under spanskekongene. I dag er palasset residens for Militærkommandøren og Republikkministeren, og hovedkvarteret for Madeira militære sone.

 

19: Rua Dr. Fernão Ornelas er en av byens travleste handlegater. Moderne møbelforretninger og motebutikker vegg i vegg med apotek og dagligvarehandler hvor fortsatt 19de århundres treinteriør gjør seg gjeldende.

 

20: I enden av gaten ligger bymarkedet Mercado dos Lavradores, som ble bygget i 1941. Fra utsiden er det ikke noe særlig å se på. Livet og atmosfæren innenfor er langt mer sjarmerende. Her bugner det av markens grøde. Et fantastisk fargerikt skue av kjente og ukjente frukter og grønnsaker. Fredag morgen anbefales, da markedet er størst og best. Ved hovedinngangen er en egen avdeling for blomster, i andre enden ligger fiskemarkedet hvor det spesielt om morgenen er et yrende liv. Ellers finner man tørkede urter, slakterbutikker, vidjekurver i alle størrelser og fasonger, vesker, paraplyer suvenirer og mye mer. Et sted å prøve ut prutetalentet.

 

Zona Velha (gamlebyen) begynner på østsiden av markedet. I gamlebyen med trange brosteingater ble den første delen av Funchal til i det 15de århundre. Den eldste bygningen – et enetasjes lite hus med rød basalt rundt vinduene kan antagelig dateres helt tilbake til begynnelsen.

 

21: Capela do Corpo Santo er et enkelt kapell fra det 16de århundre.

 

22: Forte de São Tiago. Dette fortet med sin militære arkitektur og umiskjennelige gule farge ligger i havkanten i den gamle delen av byen kjent som Zona Velha. Fortet ble påbegynt i 1614 for å forsvare havnen, og utvidet i det 18de århundre. Her kan man vandre rundt i passasjer med arkader, klatre opp trange trapper, eller titte ut gjennom små vinduer i tårnene. I dag huser det Museu de Arte Moderna (Museum for Moderne Kunst), og en hyggelig restaurant med utsikt over havet.

 

23: Igreja de Socorro – en staselig barokk kirke.

Rett ovenfor kirken ligger ”Lido Barreirinha” – gamlebyens havsbadkompleks, som er mye mindre og enklere enn ”Lido Gorgulho” i Lido-området.

 

24: Madeira Story Centre er et spektakulært, moderne museum om Madeiras historie og kultur. I løpet av et besøk på 1,5 timer får du et overblikk over historien gjennom 14 millioner år. Beliggenhet i gamlebyen, i nærheten av kabelbanen. Rua D. Carlos I.

 

Monte

Pittoresk på ca. 500 meters høyde, 6 km ovenfor Funchal sentrum.

Igreja da Nossa Senhora do Monte er en vakker kirke med to tårn, som synes godt nede fra Funchal. Kirken, som i det 18de århundre erstattet et lite kapell fra det 15de århundre er kjent for sitt vakre interiør med bl.a. vakre gullarbeider fra det 17de og 18de århundre. Den Østerrikske Keiser Karl I ligger begravet her. Han og familien fant eksil på Madeira etter at han abdiserte under den første verdenskrig. De bodde på Quinta do Monte hvor han døde av lungebetennelse bare 6 måneder etter ankomst.

Quinta Monte Palace inneholder en flott, tropisk hage samt museum. Hagen, med 100.000 planter fra hele verden er et fantastisk vakkert sted med bl.a. verdens største samling prehistorisk trebregne fra Sør-Afrika. Spredt rundt finner man klassiske statuer, vegger med azulejos, og hvelvinger fra gamle hager og hus. Hage: 09:30-18:00, Museum: 10:00-15:30

Ta buss, eller kabelbane. Nedover kan man også ta de populære kurvsledene.

Kurvslede (Carreiros do Monte)

En opplevelse av de sjeldne, og det mest typiske framkomstmiddel her i byen! Disse sledene ble tatt i bruk ca. 1850 som en raskt transport ned til Funchal for folk som bodde i Monte. En standhaftig motpol til den hypermoderne, teknologiske kabelbanen. Og ja, det er helt trygt!

Start ved kirken i Monte, til Livramento i Funchal.

€ 10-12 per pers.(tror jeg), etter sigende verdt hver eneste cent!

Man – lør: 9:00 to 18:00 , Søn: 9:00 to 13:00

Kabelbane

Også en annerledes opplevelse. Fantastisk utsikt!

Reisetid: 15 minutter. Daglig 09:30 – 17:45.

Stasjon i gamlebyen: Campo Almirante Reis.

Stasjon i Monte: Largo das Babosas.

 

[showmap address=”Funchal, Madeira” marker=”1″ map=”ROADMAP” zoom=”13″ scroll=”1″ street=”1″ zoomcontrol=”1″ pan=”1″ mapcontrol=”1″ overview=”1″]

×