Isabel dos Santos. Foto: Por Nuno Coimbra - Obra do próprio, CC BY-SA 4.0, WikiMedia

Hvem er Isabel dos Santos

Det er ikke den avis som ikke skriver om Isabel dos Santos, daglig. Hvem er hun egentlig? Hvor finner man riktig informasjon? Jeg tok en titt på Wikipedia og mange andre steder..

Se løpende oppdateringer nederst..

Isabel dos Santos (f. Baku, RSS fra Aserbajdsjan, 20. april 1973) er en forretningskvinne i Angola med aktiviteter innen telekommunikasjon, bank, energi og detaljhandel – fokusert på Angola og Portugal. I følge det amerikanske magasinet Forbes er hun den rikeste afrikaneren med en estimert formue på tre milliarder dollar, og ble i 2014 betraktet som den største gründeren i Afrika.

30. desember 2019 vedtok provinsens domstol i Luanda et forebyggende beslag i personlige bankkontoer tilhørende Isabel dos Santos, mannen hennes, Sindika Dokolo, og Mário Filipe Moreira Leite da Silva.
I mellomtiden undersøkes flere operasjoner av forretningskvinnen i Portugal – og forretningskvinnen er for øyeblikket offisielt bosatt i Dubai.
11. januar 2020 kunngjorde regjeringen i Angola at den forbereder den juridiske kampen for inndragning av eiendelene til Isabel dos Santos i Portugal, Denne handlingen er allerede på plass, i form av et ryddingsbrev sendt til Portugal som forhindret overføring av midler fra BCP til en bank i Russland.

Biografi

Hun er datter av den tidligere angolanske presidenten José Eduardo dos Santos og hans første kone Tatiana Kukanova, av russisk opprinnelse, den gang en sovjetisk statsborger og tidligere sjakkmester. Isabel dos Santos studerte ved St Paul’s Girls School i London og hadde hovedfag i elektroteknikk ved King’s College London.

Hun giftet seg i Luanda, borgerlig, den 20 desember i 2002, i hagene til presidentpalasset, og neste dag ved kirken, katedralen, med kunstsamleren, Sindika Dokolo, National demokratiske republikken Kongo, ved en seremoni deltatt av rundt 800 gjester, hvorav halvparten var slektninger til brudeparet, og flere afrikanske presidenter var også blant gjestene.

I løpet av de siste 20 årene har hun vært manager og utført lederfunksjoner i selskaper notert på europeiske børser. I juni 2016 utnevnte José Eduardo dos Santos Isabel dos Santos til å fungere som styreleder i det statlige oljeselskapet Sonangol. Hun ble fjernet fra vervet av den nye presidenten, João Lourenço, i november 2017.

Virksomhet

Isabel dos Santos beskrives av den portugisiske avisen Público som «en god forretningskvinne, ekstremt dynamisk og intelligent, som også er profesjonell og vennlig.»

Hun startet sine aktiviteter i den angolanske hovedstaden, Luanda, på begynnelsen av 1990 – tallet , og jobbet som prosjektlederingeniør ved Urbana 2000, som tilhører Jembas-gruppen. I Ilha de Luanda, åpnet i 1997, 24 år gammel, Miami Beach Club, en av de første nattklubbene i hovedstaden.

I november 2015 valgte BBC Isabel dos Santos som en av de 100 mest innflytelsesrike kvinnene i verden for sin ledende rolle i økonomien og utviklingen på det afrikanske kontinentet.

I desember samme år, 2016, velger nettstedet Politico Isabel dos Santos som en av 28 personligheter som kan transformere politikk, politikk og ideer i Europa. Politico-listen identifiserer 28 personer, og plasserer Isabel dos Santos på 11. plass. Nettstedet forklarer dette valget med tyngden av Isabel dos Santos’ forretningsinteresser i Portugal.

30. desember 2019 vedtok provinsretten i Luanda forebyggende beslag av personlige bankkontoer av Isabel dos Santos, mannen hennes, Sindika Dokolo, og Mário Filipe Moreira Leite da Silva. Ifølge Riksadvokaten inngikk de tre forretningsmennene avtaler med den angolanske staten gjennom Sodiam, et offentlig diamantselskap, og med Sonangol, et statlig oljeselskap. Med disse avtalene hadde den angolanske staten et tap på mer enn en milliard dollar. I mellomtiden kunngjorde Riksadvokaten i Portugal at det ble åpnet en etterforskning i forhold til flere operasjoner utført av Isabel dos Santos i Portugal, etter en klage inngitt av MEP Ana Gomes. Etter arrestasjonen i Luanda tok dos Santos Dubai som det offisielle hjemlandet.

Investeringer i Angola

Fra og med 2008 investerer Isabel dos Santos i andre forretningsområder, inkludert distribusjon, bank, telekommunikasjon og hotell. I telekommunikasjon grunnla hun og er medlem av ledelsen for Unitel, hovedoperatøren av mobiltjenester i Angola. I bank er hun administrator for BFA (BPI-gruppen), og var grunnleggeren av Banco BIC, der hun eier en kapital på 42,5%. I distribusjonsvirksomheten eier hun en eierandel i selskapet Condis, i et partnerskap, i april 2011, med det portugisiske selskapet Sonaefor felles utvikling av en operasjon for å utforske detaljhandelsaktiviteten i Angola under merket Continente . I september 2015 ble partnerskapet med Sonae, som skulle ta kontinentet til Angola, oppløst. Isabel dos Santos kunngjorde deretter lanseringen i Angola av merket Candando (som betyr klem), en hypermarkedskjede som ikke har deltagelse i den portugisiske gruppen.

Isabel dos Santos er også president for Røde Kors i Angola.

I januar 2017 formaliserte Unitel, ledet av Isabel dos Santos, kjøpet av 2% av Banco de Fomento de Angola (BFA) fra BPI for 28 millioner euro og kontrollerer nå 51,9% av bankens kapital. Operasjonen mottok godkjenning av sektorens regulatorer, nemlig fra National Bank of Angola (BNA) i desember 2016.

Investeringer i Portugal

I Portugal har hun sine viktigste investeringer, nemlig gjennom Santoro Finance i Banco Português de Investimento og Banco BIC Português, som kjøpte Banco Português de Negócios, og som styret tilhører, med autorisasjon fra Banco de Portugal, så vel som i andre selskaper, nemlig Galp Energia og ZON Multimédia, gjennom Unitel International Holdings BV og Esperanza Holding.

14. april 2011 signerte Sonae en partnerskapsavtale med det angolanske selskapet Condis, eid av Isabel dos Santos og Sindika Dokolo, om innføring av detaljhandelsvirksomhet under merket Continente, samt om deltakelse i en stort eiendomsselskap. Isabel dos Santos ‘investeringer i Portugal i børsnoterte selskaper er underlagt offisielt CMVM- tilsyn.

I november 2012 begynte hun i ZONs styre med ikke-utøvende funksjoner. I desember 2012 ga den offentlig en invitasjon om å slå den sammen med Sonaecom, under navnet ZOPT. Åtte måneder senere, og etter grønt lys fra Konkurransetilsynet, ble sammenslåingen av de to selskapene formalisert 27. august 2013, med overføringen til ZOPT, spesialselskapet opprettet for å fortsette med driften, og som nå eier mer enn 50% av kapitalen i den nye gruppen, av aksjene som henholdsvis Isabel dos Santos og Sonaecom eier iZON og Optimus . Det var en økning i form av aksjekapitalen i ZOPT fra 50 til 716 millioner euro. Sonaecom tegnet 358 millioner aksjer i selskapet gjennom levering av 81,8% av kapitalen til Optimus.

Den angolske forretningskvinnen tegnet gjennom holdingselskapene Kento og Unitel International nøyaktig samme antall aksjer i ZOPT, og leverte 28,8% av ZONs kapital. Med denne overføringen av aksjene i Optimus og ZON, eier Sonaecom og Isabel dos Santos nå mer enn 50% av kapitalen i selskapet som følge av fusjonen: Zon Optimus SGPS. På dette tidspunktet ble det kunngjort en strategi for det nye selskapet med en multimarkedsvisjon.

I juni 2015 er investeringene i Portugal verdt minst to milliarder euro. 4. juni 2015 formaliserte Isabel dos Santos kjøpet av majoriteten av kapitalen i Efacec Power Solutions (65%), kjøpt ved en kapitalinnskudd på 200 millioner euro. Efacec Power Solutions samler kjernevirksomheten til Efacec- gruppen, som inkluderer energi, med transformatorer, utstyr, automatisering og elektrisk mobilitet og engineering, med en omsetning på rundt 500 millioner euro årlig. Salget av 66,1% av Efacec Power Solutionsav José de Mello og Têxtil Manuel Gonçalves, ble Isabel dos Santos avsluttet 23. oktober 2015. Transaksjonen ble formalisert etter godkjenning fra regulerende myndigheter, med vekt på Konkurransetilsynet.

I Portugal er Isabel dos Santos ‘investeringer i børsnoterte selskaper underlagt offisielt CMVM– tilsyn.

28. september 2015 kunngjøres offisielt slutt på samarbeidet mellom Isabel dos Santos og Sonae  for etableringen av en supermarkedskjede i Angola. Det portugisiske selskapet solgte sin deltakelse i prosjektet for lanseringen av Continente hypermarkeder til Isabel dos Santos. Partnerskapet mellom Condis de Isabel dos Santos og Sonae tok slutt, uten å forlate papiret.

I februar 2017 bestemte Isabel dos Santos seg for å selge stillingen hun hadde i Banco BPI, etter overtakelsestilbudet som ble lansert av CaixaBank , en operasjon som tillot henne et kontantinnstrømning på 306,9 millioner euro. Forretningskvinnen, som til nå eide 18,6% av BPIs kapital, ga ordre om å selge denne eierandelen i det offentlige anbudstilbudet (OPA) som ble lansert av CaixaBank til 1334 euro per aksje, og flyttet dermed bort fra den portugisiske banken. Oppsummert begynte Isabel dos Santos i BPI i 2009, forlot i 2017, og tjente mer enn 80 millioner euro.

I bank i Portugal har Isabel dos Santos en viktig eierandel i BIC Portugal, gjennom Santoro, med 42,5%.

Fokus på telekommunikasjon

Utgangspunktet var imidlertid opprettelsen av Unitel. Utviklingen av et walkie-talkie-system banet vei for videreutviklingen innen telekommunikasjon, og opprettet etter en rettferdig anbudsprosess den største mobiloperatøren i Angola, i samarbeid med Portugal Telecom , Sonangol og Vidatel. Gjennom Unitel Internacional, en Unitel-investeringsplattform der Portugal Telecom ikke har noen tilstedeværelse, kjøpte operatøren T + på Kapp Verde og skaffet lisensen til å utgjøre den andre teleoperatøren i São Tomé og Príncipe. Som en del av denne investeringen kunngjorde hun, på besøk hos São Tomé og Príncipe, at Unitel vil investere i teknologisk trening i landet og satse på jobbskaping. I et intervju under New York Forum Africa, som fant sted i juni 2013, i Libreville, Gabon, sa Isabel dos Santos at fremtiden til telekommunikasjon i Afrika ikke handler om mobiltelefoner, men om tilkobling, som er i stand til å koble til det afrikanske kontinentet, uansett land.

I november 2014 avslørte Isabel dos Santos at Unitel og Google inngikk et partnerskap for installasjon av en undervanns fiberoptisk kabel som skal koble Afrika til Brasil og Brasil til USA. Forretningskvinnen deltok i den 5. utgaven av Global Entrepreneurship Summit, som fant sted i Marrakesh, Marokko.

“Sats på informasjonsteknologier”, var beskjeden som ble igjen av Isabel dos Santos da hun deltok som hovedtaler på LBS Africa Business Summit, i april 2017. Denne konferansen arrangeres av London Business School og samler mer enn 400 gründere og studenter for å utforske nye forretningsvirkeligheter i Afrika og bygge en integrert og innovativ visjon om kontinentets fremtid.

Holdingselskaper

Selskaper opprettet av Isabel dos Santos de siste årene. 

  • Unitel International Holdings , (med base i Amsterdam , omdøpt til Kento og Jadeium spesialformål for Isabel dos Santos ‘investeringer i telekommunikasjonssektoren)
  • Santoro Finance (med base i Lisboa, et spesielt formålsselskap for Isabel dos Santos ‘investering i Banco BPI, der de eier 19,34% av kapitalen)
  • Esperanza (basert i Amsterdam, energi, olje etc.)
  • Condis (basert i Luanda, detaljhandel)
  • Terra Peregrin (basert i Lisboa, PT SGPS-aksjonær)

Kontroverser

Den bemerkelsesverdige veksten til den angolanske forretningskvinnen i kommunikasjonssektoren i Portugal, har ført til reaksjoner i bekymring i portugisiske medier. Flere aviser og magasiner uttrykte misnøye med de nyeste operasjonene, som ble utført i 2012. Ifølge noen redaksjoner kan operasjonene føre til monopol i noen områder i media, noe som skaper en avhengighet av Angola i Portugal. Isabel dos Santos har sagt at hun ikke har noen interesse i media verken i Angola eller Portugal. Angivelig forfølger Isabel dos Santos en klar strategi i den portugisiske økonomien. Mellom 2009 og 2012 økte andelen eksponentielt. Sektorene som tiltrekker mest oppmerksomhet er kommunikasjon og det økonomiske systemet. Begge aktivitetene er også investeringsprioriteringer i Isabel dos Santos ‘egne selskaper i Angola og i utlandet. Bekymringen fra portugisiske økonomiske agenter kan rettferdiggjøres av den angolanske forretningskvinnenes nylige angrep i aksjekjøp.

I følge journalisten Kerry A. Dolan og den politiske aktivisten Rafael Marques, er opprinnelsen til Isabel dos Santos formue direkte knyttet til innflytelsen fra hennes far, José Eduardo dos Santos, president i Angola siden 1979. Isabels selskaper ville motta midler fra multinasjonale selskaper som har til hensikt å bosette seg i Angola for å få gunstige avgjørelser fra det angolanske presidentskapet. Isabel dos Santos benektet umiddelbart beskyldningene. I følge det som ble publisert i pressen, er Isabel dos Santos ‘investeringer i angolanske og / eller portugisiske selskaper halvgjennomskinnelige og har blitt gjennomført gjennom transaksjoner basert på prinsippet om full konkurranse, og involverer eksterne enheter, som anerkjente banker og verdipapirforetak.

… i følge Wikipedia.

Siste fra nyhetene

Midt oppe i nyhetene om frossede midler, overrasket hun nylig alle ved å antyde at hun vil stille som presidentkandidat i Angola, som faren hennes styrte i nesten 40 år.

Foreløpig er forretningskvinnen ofte beskrevet som «Afrikas rikeste kvinne» opptatt med å gi hennes egen side av denne historien, og antyder at hun har blitt gjort til en politisk syndebukk – og at de økonomiske ‘beslagene’ mer har å gjøre med å ‘nøytralisere’ henne fars politiske stilling i Angola enn noen virkelig kriminalitet.

i følge portugalresident.com.

Aftenposten i dag:
Presidentens datter ble Afrikas rikeste kvinne. Norge støttet landet med milliarder.

Dokumenter fra gravejournalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) skal vise at dos Santos fikk lukrative avtaler som involverte landeiendommer, olje og diamanter da faren José Eduardo dos Santos var president i Angola, skriver BBC.

Den journalistiske etterforskningen «Luanda Leaks» avslørte denne søndagen at mer enn 700 tusen dokumenter ble undersøkt som beviser at Isabel dos Santos underslo for en verdi over 100 millioner euro, mens hun var leder i det angolanske oljeselskapet Sonangol.

RTP
Konsulenten PricewaterhouseCoopers (PwC) bekreftet at den har opphørt servicekontrakter til selskaper kontrollert av den angolanske Isabel dos Santos, etter publiseringen av nyheter som avslører mistenkelige transaksjoner og angivelig uredelige ordninger. Forretningskvinnen ble også fjernet fra listen over deltakere på World Economic Forum.

LUSA
Brussel 20. januar 2020 (Lusa) – Utenriksministeren sa i dag at “regjeringen har ingen kommentarer” til avsløringene av de økonomiske ordningene til den angolanske forretningskvinnen Isabel dos Santos i Portugal, da dette er ansvaret for “to uavhengige regulatorer i Regjeringen”.

Alle våre Luanda Leaks artikler.

×
error: Content is protected !!

Compare